Малката винария в Осмар събра майстори на вино и пелин

Кметът на община Велики Преслав Александър Горчев/вляво/ беше гост на Малката винари в Осмар и награди рекордьорката леля Николинка. Снимка: Цветелина Георгиева

Традиционната Малка винария в шуменското село Осмар събра за 19-ти път майстори на вино и пелин. 27 елексира от домашни изби се надпреварваха, оценява ги тричленно професионално жури в събота вечерта. Невероятно, но дами грабнаха почти всички призове.

Рекордьор е 83-годишната Николинка Димитрова, която за 14-ти път спечели признание при напълно анонимна дегустация. Този път пенсионерката беше отличена за белия си пелин. Както миналата година, усмихнатата Николинка реши да изтъкне заслугата на внука си Ивайло Пенчев/31г./ и да прехвърли наградата на него, защото много й помагал, но в Осмар добре знаят кой е баш майсторът.

Отличието за червен пелин отиде при Анета Недялкова, секретар на осмарското читалище. Иванка Белчева стана фаворит с бяло вино и призна, че са го правили заедно със съпруга й от три сорта - димят, булгар, но третия запази в тайна. Единствен мъж - Николай Йорданов беше провъзгласен за майстор на червеното вино. Имаше и пета категория за розе, но нито една от двете предоставени проби не заслужи награда по преценка на комисията.

Осмар се слави като столица на пелина у нас и ароматните вина с билки, които се състезаваха, бяха повече от минали години. "Това ме радва, защото пелинът е гордостта на Осмар. Частните производители знаят, че няма друга билка освен тукашната, която подчертава характера на региона", каза председателят на журито Мара Джобкова, собственик на частна изба. Малката винария в Осмар всяка година предхожда пловдивската надпревара на винзаводите. А местните се шегуват, че бързат, защото, ако чакат няма да им остане нищо за дегустация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България