На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

„Малка винария“ в Осмар отличи най-добрите домашни винари

Êìåòúò íà Âåëèêè Ïðåñëàâ Àëåêñàíäúð Ãîð÷åâ/âäÿñíî/ ãîñòóâà íà âèíåíàòà ôèåñòà â Îñìàð è íàãðàäè ïîáåäèòåëèòå

В шуменското село Осмар, известно като столица на пелина, за 18-ти път местни майстори на елексири си спретнаха „Малка винария“. Дегустацията на производството на домашни производители по традиция предхожда голямата надпревара между винзаводите в Пловдив. Тази година 25 участници претендираха за призове. Пробите бяха оценявани от дегустационна комисия под председателството на технолога Мария Джобкова. Опитването ставаше на място пред гостите на винения празник.

Най-малкият участник във винено пелинената надпревара беше първокласникът Младен /7 г./, внук на Илия Попов, стопанин на лозова плантация. Малкият винар стана фаворит на журито с единственото участвало розе. Миналата година хлапакът грабна отличие за безалкохолна гроздова напитка.

Изявеният ловец Драгомир Балтов беше отличен за хубавото си бяло вино. Досега в актива му има награди за червено, както и пет приза за ракия от друга специална надпревара по огнена вода. Изявената танцьорка Светла Радева пък, взе награда за най-добро червено вино. Наградата за бял и червен пелин отиде при братята Пламен и Анатоли Николаеви.
В село Осмар няма лоша година за гроздето и цените на пелина от цялата страна го знаят. И миналата е била много добра, а захарността стигнала 25 градуса при червените сортове, похвали се баш майсторът Балтов.

Кметът на община Велики Преслав Александър Горчев поздрави и награди победителите в осмарската „Малка винария“. Празникът продължи с голямо надиграване. Осмар си има фолклорна група под ръководството на селския смет Христо Колев, който е професионален танцьор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.