Малка промяна в цената на газа

Наивно е да мислим, че ще има драстично поевтиняване, твърди Богомил Манчев

Преразглеждаме цените на всеки 2 години

Наивно е да очакваме, че ще има голяма промяна в цената на природния газ, на която “Газпром” ни продава синьо гориво. Това заяви за “Труд” Богомил Манчев, председател на “Булатом” . Така той коментира информацията, че “Булгаргаз” е подписала с “Газпром” анекси към Договора за доставка на природен газ, които отразяват поетите ангажименти пред ЕК.

“Договорът ни с “Газпром” е до 2020 година. С преговорите можем да получим по-меки условия, като намаляване на наказателните лихви при забавено плащане или по-дълъг гратисен период за разплащане, но не и драстично намаляване на цената. Да не забравяме, че имаме само един доставчик”, посочи Богомил Манчев. По думите му цената, на която “Газпром” доставя газ високо налягане за Германия и Турция например, не е толкова по-ниска от тази за България. При нас стойността се вдига и заради таксата за транспорт, която плащаме на всеки 1000 кубични метра газ, напомни той.

Според подписаните анекси с “Газпром” всяка една от двете страни ще може да поиска преразглеждане на цената, “ако има значителна промяна на икономическите обстоятелства на европейските газови пазари, които са извън контрола на страните” и/или “ако цената не отразява промяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или такава в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа”.

Цената може да се преразглежда на всеки две години, както и извънредно на 5 години, като първото преразглеждане е допустимо по всяко време, след влизане в сила на клаузата.

“Булгаргаз” може да поиска промяна на точката на доставка (Негру Вода), ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ, с тази в Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика