На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Малка промяна в цената на газа Наивно е да мислим, че ще има драстично поевтиняване, твърди Богомил Манчев

“Булгаргаз”

Преразглеждаме цените на всеки 2 години

Наивно е да очакваме, че ще има голяма промяна в цената на природния газ, на която “Газпром” ни продава синьо гориво. Това заяви за “Труд” Богомил Манчев, председател на “Булатом” . Така той коментира информацията, че “Булгаргаз” е подписала с “Газпром” анекси към Договора за доставка на природен газ, които отразяват поетите ангажименти пред ЕК.

“Договорът ни с “Газпром” е до 2020 година. С преговорите можем да получим по-меки условия, като намаляване на наказателните лихви при забавено плащане или по-дълъг гратисен период за разплащане, но не и драстично намаляване на цената. Да не забравяме, че имаме само един доставчик”, посочи Богомил Манчев. По думите му цената, на която “Газпром” доставя газ високо налягане за Германия и Турция например, не е толкова по-ниска от тази за България. При нас стойността се вдига и заради таксата за транспорт, която плащаме на всеки 1000 кубични метра газ, напомни той.

Според подписаните анекси с “Газпром” всяка една от двете страни ще може да поиска преразглеждане на цената, “ако има значителна промяна на икономическите обстоятелства на европейските газови пазари, които са извън контрола на страните” и/или “ако цената не отразява промяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или такава в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа”.

Цената може да се преразглежда на всеки две години, както и извънредно на 5 години, като първото преразглеждане е допустимо по всяко време, след влизане в сила на клаузата.

“Булгаргаз” може да поиска промяна на точката на доставка (Негру Вода), ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ, с тази в Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ще ги оправдаят, но е показателно неспазването на закона от служителите…

  2. Нека г-н Седмаков провери, може заедно с МЕ , ако иска и с ДАНС, каква е цената на природния газ на входа на България и какъв процент от крайната цена на газа се формира от неговото транспортиране вътре в страната. Впрочем, такива данни МЕ има и може да ги публикува. Мисля, че той знае , че от доставяния по ТАНАП азербайджански газ само 1 млрд.м3/год. са заделени за България. Може би е направил справка каква ще бъде цената на тези 1 млрд.м3 газ, доставени в течно състояние на пристанището на Александруполис, сетне отново превърнат в газообразно състояние (ревапоризиран) и транспортиран от Гърция до Стара Загора. Надяваме се г-н Седмаков да я сподели с нас.Собствен природен газ? Може, ако се впрегнат 430-те хил. държавни чиновници, циганите, получаващи социална помощ и електората на управляващите да произвеждат такъв…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.