Бомба избухна в златарско ателие в Бургас Версията е сплашване, не е откраднат и грам злато

Борисов и Тимерманс обсъдиха приоритетите на българското председателство

Общинският съвет на Варна реши: Без референдум за Морската градина

За първи път жена спечели карибското приключение на Poker Stars

Вятърът събори дървета, повреди покрив на кметство

Удължиха забраната за движение на автомобили над 12 т. през Котленския проход

Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Малките дългове – извън арбитража

Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс ( ГПК), с които потребителските спорове се изключват от арбитражните съдилища. Според вносителите споровете в арбитража са средство за лесно осъждане на граждани, без да могат да се защитят. Често те не ги уведомяват за делото, а отсъствието им приемат за съгласие.

Докато правите съдебна реформа, тук се създаде система на частни съдилища, която гази правила и ограбва гражданите“, заяви  в НС  омбудсманът Мая Манолова. „Има 45 частни съдилища, най-голямото годишно гледа 100 000 дела. Осъждат граждани за малки дългове, погасени по давност, често несъществуващи, без арбитражна клауза. Гражданинът от сметка 20 лв. плаща с такси и хонорари 1020 лв. Всеки може да създаде арбитражен съд и да бъде арбитър“, посочи тя.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Според мен,с оглед на родните нрави и обичаи,щом някой присъжда права,то той трябва да бъде назначаван от ВСС или от Министъра на правосъдието както съдебните изпълнители и нотариусите,а всички съществуващи до момента арбитражи без утвърдения от десетилетия към БТПП да бъдат съставите им назначавани от ВСС или от МП.Може и да не са юристи,но в състава трябва поне единият да е и той да отговоря за процедурите по делата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.