Малкият и среден бизнес получава 30 млн. лв. за киберсигурност 

Утре отварят процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост

Микро, малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват от понеделник с проекти за внедряване на ИКТ решения и подобряване на киберсигурността на стойност до 20 000 лв. Процедурата е по Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 30 млн. лв., съобщи на изнесена приемна за бизнеса в областната управа във Варна министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Подкрепата ще е 100%, без изискване на самоучастие, като фирмите могат да използват парите за модернизиране на информационните си портали, обновяване на сайтовете си и  повишаване на киберсигурността.

„Работим активно в тази сфера и за институциите, водим диалог с международни инвеститори за оптимизиране на протоколите за сигурност по линия на инициативата „Три морета“. От години имаме и активна декларация за взаимодействие със САЩ  за въвеждане на секюрити протоколи с фокус 5G, но до момента по нея няма нито един проект. С транспортното министерство изготвяме рамката, чрез която ще може да се инвестира в инфраструктурата на държавната телеком мрежа за въвеждане на най-добрите практики в киберсигурността“, каза Пулев. Той подчерта, че инициативата на служебния кабинет е особено актуална след петъчната мащабна кибератака срещу редица институции. Сайтът на неговото министерство е бил хакнат за 7 минути, но следобед е имало втора атака, засягаща широк кръг институции, включително и банки.      

Във Варна Александър Пулев отчете, че по линия на еврофондовете за 2 месеца ЕК е одобрила една от най-големите програми - за иновации и конкурентоспособност, с ресурс от 3 млрд. лв., като до края на тази година ще бъде достъпна процедура за 130 млн. лв. за развитие и внедряване на иновации. До седмици в Брюксел ще бъде изпратена втора програма за взаимодействие между науката и бизнеса и научни изследвания с рамка от 2 млрд. лв.

"Планът за възстановяване и устойчивост вече работи. Приключихме първата процедура за технологична модернизация, като интересът от страна на фирмите бе двойно над очаквания – с 2500 проекта за 1 млрд. лв. при бюджет от 260 млн. лв.“, подчерта Пулев. Той прогнозира голям интерес и към предстоящата до края на годината по плана програма за подпомагане на бизнеса за внедряване на соларни панели с батерии за производство на чиста енергия за собствени нужди. Там бюджетът е 200 млн. лв., а за проектите ще се изисква 50% самоучастие.  Третата предстояща процедура е за развойна дейност и научни изследвания с бюджет от 120 млн. лв.

"Оставяме наследство от отворени 5 млрд. лв. по европропрограми и 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост", направи равносметка министърът на иновациите и растежа. Той апелира бизнеса да кандидатства активно по мерките и припомни, че само във Варненско има над 30 000 микро, малки и средни предприятия. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции