Малък Сечко носи слънце и мъгли

Температури до плюс 15 градуса ни очакват през повечето дни от третото десетдневие

Валежите ще бъдат по-малко от нормалното

32.inddТази година очакванията на световните метеорологични централи са средните температури през февруари да бъдат близки или малко по-високи от обичайните. През втория месец от 2017 г. дните с валежи ще бъдат по-малко от нормалното, като повече превалявания ще има в Северна България, а по-малко в Южна.

През първите няколко дни от февруари ще бъде предимно облачно и на места ще превалява - в северните райони сняг, в южните дъжд или сняг и дъжд. Температурите ще бъдат близки до нулата, но поради студеното време през януари ще се усеща като значително затопляне. След това ще последват няколко спокойни дни, през които ще се наслаждаваме на много слънчеви часове. Сутринта в равнините и низините мъглите ще са често явление.

По-чувствително затопляне се очаква около третия и петия ден на месеца. Тогава на места дневните температури ще достигнат и надхвърлят 10 градуса. Впоследствие по-топло ще остане в планинските райони, а в низините поради мъглите и облаците температурите ще се понижат, но ще останат над нулата.

Динамично време ни очаква в края на първото и в началото на второто десетдневие на февруари, когато ще бъде предимно облачно. Ще превалява дъжд, който с понижението на температурите ще преминава в сняг. В началото на второто десетдневие ще бъде студено, с минимални температури на места до минус 10 градуса. В този период са възможни и нови превалявания - около 17 и 18 февруари.

През повечето дни от третото десетдневие на месеца ще преобладава слънчево време. Ще бъде и по-топло от обичайното за сезона, като на места температурите ще достигнат до плюс 15 градуса. Краткотрайни захлаждания с превалявания от дъжд, дори и от сняг, се очакват около 24-и и в последните дни на месеца.

У нас най-ниските температури през февруари са отчетени в Севлиево - минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа - минус 32, във Видин, Чирпан и Горна Оряховица - минус 31 градуса.

 

Един час увеличение на деня

Повишаването на температурите води до усещане за пролет

През февруари денят нараства с един час за сметка на нощта. До средата на месеца светлата част от денонощието е около 10 часа, а до края му ще стане около 11 часа. Заради тази закономерност ще нараснат и периодите на преобладаващи положителни температури.

Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на февруари. Най-високите измерени температури за месеца са между 19 и 24 градуса. Най-топло е било в Пловдив и Кнежа - 26 градуса, в Ловеч, Плевен и Димитровград - 25. Такива затопляния са особено опасни за ранноцъфтящите растения, които подлъгани от топлото време започват бързо да се развиват. Техните пъпки и цветове се увреждат.

 

Народни поверия

Дъждовен Трифоновден пълни кошерите

Според народните вярвания, ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, пролетта ще е изпълнена с валежи, което ще доведе до напълване на кошерите. В случай че на празника вали сняг, през идното лятото ще се радваме на обилни валежи и царевичната реколта ще е добра.

Ако топлото време преобладава през Малък Сечко, по Великден ще е студено.

В случай че през февруари котката се припича на слънце, през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето