Мамят с глоби за „задължителни” зимни гуми

КАТ: 50 лв. е санкцията и за една, и за 4 гуми с износен протектор

Искайте да ви съставят фиш, съветват експерти

Полицаи са спирали и предупреждавали шофьори, че ще искат по 50 лв. глоба за всяка изтрита гума, или общо 200 лв. Други униформени, плъзнали на проверки заради акция “Зима”, обяснявали, че от 15 ноември до 1 март зимните гуми са задължителни. Трети заплашвали, че колата ще бъде спряна от движение, ако е с летни гуми. За да прекратят подобни измами, с които патрулите най-вероятно искат рушвети по пътищата, от Главна дирекция “Национална полиция” и КАТ напомниха какви глоби се налагат по време на акция “Зима”.

Поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) бяха приети от 43-то Народно събрание и влязоха в сила от 21 януари т.г., но за много от водачите все още са новина.

В ЗДвП пише, че е задължително автомобилът да се движи с гуми “предназначени за зимни условия или с гуми, с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 милиметра”. Тоест – зимните гуми не са задължителни, може и да са летни, но с дълбок грайфер. Ако са само изтрити, не би следвало да се налага принудителна-административна мярка “спиране от движение”, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл. 101 от ЗДвП. Подобна неизправност и съответната мярка се взема само в случай, че гумите са разкъсани.

Експерти съветват всеки, който бъде хванат с гуми под 4 мм грайфер, да иска от патрулите на КАТ да му съставят фиш за 50 лв., тъй като за това нарушение не се вземат точки, а процедурата е по проста, отколкото при съставяне на акт и се чака за издаване на наказателно постановление.

 

За кои нарушения по колко глобяват

До 150 лв. за опасна неизправност

Превозното средство се спира от движение заради техническа неизправност до нейното отстраняване и глобата е от 20 до 150 лв., напомниха от полицията покрай продължаващата до 30 ноември акция “Зима”.

Законът сочи като тежки повредите, които създават опасност за шофьора и другите участници в движението. Сред тях са неизправни спирачки или кормилната уредба, протекъл резервоар и др. Към тях са причислени още неработещите чистачки при дъжд или снеговалеж, изгорелите фарове нощно време и др. Същото важи за спирачките и звънеца на велосипедите.

По нашите пътища е забранено движението на автомобили с гуми с шипове, както и с вериги, ако пътят не е засипан от сняг. Глобата е до 20 лв. Санкция в същия размер се налага и на каруцари, които карат без два бели или жълти светлоотразителя отзад, през нощта и при намалена видимост – фенер или фар, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво. До 20 лева е и санкцията при липсата на триъгълник; аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка в автомобила.

Велосипедистите се наказват с 50 лв., ако колелото им няма светещ фар отпред и червен светлоотразител отзад, като и бели или жълти светлоотразители отстрани на колелата. Глобата за тях е 10 лева, ако по тъмно карат без жилетка в населените места.

Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се водят най-малко от двама пълнолетни. При нарушения глобата за водачите на група от пешеходци е 30 лв.

 

На Околовръстното шосе

Нова камера снима от днес при Казичене

Нова стационарна камера бе монтирана днес на Околовръстното шосе близо до разклона за село Казичене и от днес започва да снима нарушители. Тя е от добрите стари радари Ситрафик ЕРС 400 на “Сименс”, произведени и внесени у нас преди 9 години.

Камерата се слага след ремонта на участъка, който свързва магистралите “Хемус” и “Тракия”, където ограничението на скоростта е до 90 км /ч. Според полицаи от КАТ-София там масово се кара с над 30 км/ч превишение, а новият асфалт привлича и участници в гонки.

Коментари

Задължително поле