Вода с манган потече от две чешми в Монтана

Завишено съдържание на манган е открито в две обществени чешми в Монтана. Общинската управа предупреди гражданите да не ползват питейните източници.

При извършени регулярни изследвания на водните извори в областния град експертите на Регионалната здравна инспекция установили, че водите от чешма „Славейков” и чешма „Монтанензиум” са негодни за пиене. Лабораторните анализи открили в тях завишени нива на манган. При норма от 50 микрограма на литър в първия източник са измерени 72 мг на литър, а във втория - 65 мг на литър.

До 12 февруари община Монтана да постави на чешмите предупредителни табели „Водата е негодна за пиене”, разпоредиха от РЗИ.

През лятото на миналата година във водопроводната мрежа на три села в община Бойчиновци и две села в община Георги Дамяново пък бе открит арсен над нормите. Селищата преминаха на снабдяване с водоноски, а експерти се заеха с търсенето на причините за замърсяването и почистването на тръбите. В края на 2017 г. показателите на водата в две от селата се върнаха към нормални стойности, а в останалите три започна монтиране на филтри.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България