Мандатът (народът) като опитно зайче

Снимка: Булфото

Вървим по предварително написан сценарий за нискобюджетна сапунка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще задържи мандата в продължение на две седмици, до 10-15 септември, ако на разговорите с останалите партии не бъде постигнато съгласие за кабинет. Целта на това забавяне, посочи Нинова, е да бъде приета актуализацията на бюджета от Народното събрание. Нинова напомни, че третият мандат е неограничен във времето, но трябва да бъде решен в разумен срок. „Знаем, че има лица, които искат бързо връщане на мандата и хвърляне на държавата в хаос. Ние няма да го позволим“, категорична бе тя.

Но вече е ясно, че никой няма да подкрепи правителство на БСП, а лидерът на ИБНИ Мая Манолова съобщи, че тяхната коалиция няма да подкрепят БСП за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат. Това се случи след консултацията, инициирана от БСП в парламента. ИТН отдавна заявиха, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат, независимо кой ще го получи, а ДБ също казаха, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП.

Според Нинова обаче, целта е все пак да се направи последен опит за правителство, а връщането му веднага говори за безотговорност. „Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, лекарите без 1000 лева на първа линия, полицаите и военните без средства за охрана на границата.“ Тя допълни, че: „Следващият петък трябва да дойдем с премиер“.

Целта на поведението на БСП е ясен - с един куршум, няколко заека. Освен актуализацията на бюджета, за която настоява Радев, няма да могат да се проведат избори 2 в 1, за да не се размива гласуването за него от други кандидати от т. нар. „протестни партии“, а като бонус - Нинова ще използва следващите две седмици, за да може да си направи предизборната кампания. Разбира се, на всеки вече му е ясно, че зайците ще са в торбата на столетницата, конкретно на Нинова, а за народа ще останат само негативите.

Със забавянето на мандата ще се забавят и шансовете да приключи парламентарната одисея, която видимо не води до ниво добро за страната, а единствено удължава кризата, в която се намираме. Задълбочава се и неразбирателството между партиите. Но в мандата Нинова вижда последен шанс за спасяване на сринатата u репутация, както и за оттласкване на БСП от пропастта, към която се е запътила. Разбира се, тези отчаяни опити са за сметка на всички ни.

Вървим по предварително написан сценарий за нискобюджетна сапунка - даването на мандата на БСП, бавенето му, приказките за отговорност, обречените на безплодност срещи, всичко това е част от плановете на Румен Радев, който се готви за още пет години в президентството. Заявката му за втори мандат не е от вчера, но не е и единствената му цел. Едната вече е постигната - Радев беше припознат от протестните партии за техен водач, колкото и някои от тях уж да се дърпат. Именно Румен Радев призова депутатите да приемат Пакт за почтеност и откритост, който противопостави на статуквото. Не е и тайна, че Радев се припознава като алтернатива на ГЕРБ и на Борисов в частност. Но президентът се нуждае и от твърда партийна подкрепа, поради което мандатът се озова в ръцете на БСП. Столетницата може да е на ръба на оцеляването, в голяма степен заради поведението на Корнелия Нинова, но партията все още има ресурси и потенциал да мобилизира членовете си, особено когато говорим за харесвания от тях Румен Радев.

Потвърждение на плановете му са и посланието, което той отправи именно към членовете на БСП, с които обясни връчването на мандата на партията - „ ценностите, които БСП изповядва, са свобода, солидарност, справедливост, които са ми близки“, а най-важната причина да избере БСП, са „хилядите почтени социалисти, които познавам“.

За пореден път народът се оказва в ролята на безгласен наблюдател, по-лошо - в ролята на опитно зайче, чиято функция е единствено да даде гласа си на избори. Глас, чиято стойност е нулева като последващи права, а носи ползи единствено на кукловодите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари