Уругвай отхвърли искане от САЩ да експулсира руски дипломати 

Таско Ерменков: Да търсим онова, което ни обединява

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея

Колекция от звезди в „Хотел Артемис“ Джеф Голдбулм и Джоди Фостър се събират със София Бутела

Шест вторични труса са регистрирани в района на силното земетресение край Халкидики

Магнитната буря, започнала на 20 април, е най-силната за годината

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва

Милионер в километри Таксиметров автомобил навъртя 999 999 км без сериозни проблеми

Много 4-листни детелини растат около атомния реактор в “Младост”, но защо никой не може да ги откъсне

Трима убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система

19-годишен младеж откри огън и рани ученик във Флорида

Няма щети и пострадали от земетресението на гръцкия полуостров Халкидики Продължават вторичните трусове в района на епицентъра

Турският посланик в ЕС: Европейската комисия не беше справедлива към нас

“Ислямска държава” се изтегля от Дамаск

Принц Чарлз ще наследи Кралицата като глава на британската Общност на нациите

Мандра в затвор работи на печалба Правят 3 вида кисело мляко и 4 вида сирене

Мандра „Герзовица“ произвежда три вида кисело мляко (овче, козе и краве) и четири вида бяло саламурено сирене (краве, овче, козе и от смесено мляко).

8 лишени от свобода отглеждат 40 крави, 60 овце и 60 кози

Началникът на затворническото общежитие в Смолян Христо Солаков
Началникът на затворническото общежитие в Смолян Христо Солаков

Мандрата “Герзовица” започва работа през 2010 г. на нетрадиционно място – затворническото общежитие в Смолян. Идеята се ражда, след като преди това от там продават мляко собствено производство на голям местен преработвател на нищожни цени. Затова началникът на общежитието Христо Солаков, който е на поста от 2009 г., решава да започне производство и на млечни продукти.

Начинанието е възможно благодарение на Държавното предприятие “Фонд затворно дело”, което ръководи и контролира цялостната дейност, свързана с отдаването на труд от затворници.

Тръгват само с бяло саламурено сирене от краве мляко, което се пласира добре и продължават с кисело мляко. Намират се достатъчно потребители, зажаднели за вкуса на истинските млечни продукти и производството се разраства до три вида кисело мляко (овче, козе и краве) и четири вида бяло саламурено сирене (краве, овче, козе и от смесено мляко).

Началото е с 4-5 крави, после се закупуват още, по-късно овце, накрая и кози. В момента мандрата разполага с 40 крави, 60 овце и 60 кози. Животните се отглеждат от 8 работници, които се занимават с храненето, пасенето, почистването, издояването, израждането и всички дейности, свързани с доброто отглеждане на добитъка.

Изключително стриктно се проверява дали млякото отговаря на всички изисквания за млекопроизводство. Изследват се всички показатели на продукта, постъпил в мандрата, включително за наличие на антибиотици.

Всеки работник преминава обучение за работа в мандрата от технолога с дългогодишен опит Станко Гаджев, завършил Университета по хранителни технологии в Пловдив. Преди това всеки преминава през преглед на здравната книжка и много стриктен контрол на поведението. След това желаещите държат изпит и се подбират осемте най-знаещи и можещи. Те получават около 200 лв. на месец. Както за останалите трудови дейности на лишени от свобода, всеки 2 работни дни се броят за 3 дни от присъдата.

Мандрата вече има възможност за износ, но засега стоката се пласира в три области – Смолян, Пловдив и София, като има интерес и от Бургас и Варна.

Производителите работят само с натурални млека без никакви добавки на сухо мляко, растителни мазнини, стабилизатори или консерванти. Мотивирани са да се трудят още по-усилено и по-качествено заради добрата оценка на клиентите им.

Въпреки честата смяна на персонал поради изтичане на присъди, предприятието успява да поддържа постоянно асортимента и количеството продукция. За година реализираната печалба е 35 000 лв.

Мандра “Герзовица” си има девиз: “Който веднъж опита, само за него пита”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.