Президентът Радев: България и Грузия трябва да използват стратегическото си положение на двата бряга на Черно море

София има дефицит на нови апартаменти

Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура” Организаторите и собственикът на творбите били подведени

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Разследват опит за палеж на барака, ползвана за фитнес

МВнР: Няма данни да е имало българи на самолета, попаднал в силна турбуленция

Апелативният съд в Търново с позиция за намалена присъда за убийство в Бяла Апелативната прокуратура в старата столица внася протест за промененото наказание от 20 на 3 години затвор

Щрахе няма да става евродепутат Планира да се завърне в политиката

ББР създава уеб платформа за финансиране на проекти 11 банки за развитие ще си сътрудничат

Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Дете издъхна по време на игра в Стражица 8-годишното момче е починало от задушаване, след като си глътнало езика

Вижте верните отгори от днешната матура по БЕЛ

Заев се отказа от предсрочни избори Но ще прави ремонт на правителството

Иран се закани да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран

Президентът удостои посланика на Германия с орден „Стара планина“ първа степен

Мандрите купуват по-малко мляко, правят повече сирене с палма

В големите вериги почти няма щандове с надпис “Имитиращи продукти”.

В големите вериги почти няма щандове с надпис “Имитиращи продукти”

Мандрите изкупуват по-малко мляко, в същото време производството на сирене с растителни мазнини се увеличава. Това показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите.

През първите четири месеца на тази година са изкупени от фермерите 206 хил. тона краве мляко, което е с 2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Прогнозата им е, че този спад ще се задържи през цялата година, като изкупеното краве мляко ще спадне на годишна база от близо 630 хил. тона на около 615 хил. тона.

В същото време количеството на произведеното сирене с растителни мазнини се повишава. По данни на аграрното министерство през първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

Въпреки ръста в производството на сирене с растителни мазнини в големите вериги отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти” почти няма. Изискването на закона е такива храни да бъдат задължително в опаковка и на отделен щанд.

От центъра за анализи отчитат още, че изкупните цени на кравето мляко у нас остават ниски. В момента само в Румъния и в прибалтийските страни цените са под българските.

Експертите прогнозират средногодишните изкупни цени на кравето мляко у нас да бъдат около 0,59-0,60 лв./кг.

На международните пазари обаче тенденцията е към повишение. “Стойността на свободните количество мляко в ЕС са сред най-високите от 2013 г. досега. През май те са 39,95 евро/100 кг мляко, което е с 20% над цените по това време на миналата година”, отчитат наблюдателите.

Световното производство на мляко се очаква да намалее на годишна база с до 0,5%, заради нарастване на цените на дребно и намаляване на темпа на увеличение на заплатите в света.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Палмовото масло в големи количества е вредно.. то почти във всички лакомства го има и сега в сиренето Министерството трябва да го спре!

  2. Да се продава на отделни щандове , кой е отговорен да следи това , ако не си върши работата значи е взел пари за да си затвори очите , трябва да има и достъпна лаборатория която може по всяко време да провери всеки сигнал за съмнителни хранителни продукти!

  3. Има много хора, които не се замислят какво купуват – само и само да е по-евтино, а от тях малко са такива, които го правят поради бедност. Просто простотия! Търговците и „производителите“ само това чакат – „хората търсят продукта“. До нас има пекарна за закуски и всички те са с „имитиращи продукти“ – сирене, което не е сирене и мазнина, която е пластмаса – маргарин!

  4. големите изкупвачи на краве мляко в европа плащат средно 33,21 цента на литър.
    инак и ние се демократизираме и хранителните ни инспекции лижат задниците на веригите, както в другите демокрации…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.