На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Манолев няма „къща за гости” Плащането е одобрено, когато сегашният министър на земеделието Румен Порожанов е бил шеф на фонда

„Агротрейд” на Ана Димитрова пише проект до фонд “Земеделие”, печели субсидиятa от 380 хиляди лева, за да построи къща за гости, като общата стойност на проекта е за близо половин милион лева.

Прокуратурата започва разследване

Теренът е в размер на 1800 кв. м

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев не притежава „къща за гости” край Сандански или някъде другаде из България, въпреки доноса по въпроса, публикуван от „Бивол”.

Прокуратурата, която изглежда работи на повикване от „Бивол”, се зае да проверява точно Манолев от над 1000 „къщи за гости”.

Както става ясно от документи, въпросната „Къща за гости” е финансирана с 380 хил. лв. по европейски проект от Програмата за развитие на селските райони. Теренът е в размер на 1800 кв. м и се намира в местност “Чинар Куши”, Сандански. Манолев го купува в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. След това учредява право на строеж на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET – действителният собственик на къщата.

Фирмата пише проект до фонд “Земеделие” и печели субсидиятa от 380 хил. лв., за да построи къща за гости, като общата стойност на проекта е за близо половин милион лева.

Плащането е одобрено от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), когато сегашният министър Румен Порожанов е бил шеф на фонда и е подписал трансфера.

Справка в биографията на сегашния министър на земеделието и храните Румен Порожанов показва, че от март 2011 до август 2013 г. като шеф на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) той е подписвал финансиранията за изпълнението на проектите за “къща за гости” по Програмата за развитие на селските райони. Тя е започнала 2007 г.и спира през 2013 г. Въпреки, че е имало предложение от служебния министър на земеделието през 2017 г. Христо Бозуков тя да се продължи, програмата е спряна.

 

От поста си заместник-министър на икономиката

Александър Манолев подаде оставка

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, съобщиха от Министерски съвет. Той я подава заради стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството.

Друг аргумент, посочен от Манолев, е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения. “Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично”, допълва още Александър Манолев. Оставката му е приета от премиера Бойко Борисов.

 

 

Ана Димитрова, собственик на къщата за гости, приписвана на Александър Манолев, пред „Труд”:

Сринаха бизнес, граден с години

Сайтът „Бивол” съобщи, че заместник-министърът на икономиката Александър Манолев имал „къща за гости”. Дописката бе накичена с кадаиф от изречения за лошия Манолев и неговите познати. Както обикновено, съобщението на колегите от този сайт се оказва силно преувеличено. „Труд” потърси реалния собственик на имота Ана Димитрова, управител и собственик на фирмата „Агротрейд” ЕТ. Ето и интервюто с госпожа Димитрова.

– Ваша ли е къщата над Сандански, госпожо Димитрова, или на господин Манолев?
– Къщата е моя и активно работи като къща за гости от повече от 3 години. Единствената връзка с Александър Манолев е, че купихме от него мястото, преди да се изгради постройката.

– Искате да кажете, че той никога не е бил в нея, така ли?
– Не казвам това. Но ме разберете правилно – не искам да коментирам никой от гостите ни, защото така нарушаваме тяхното лично пространство. Основното, с което печелим нашите клиенти, е че предлагаме спокойствие и отдалеченост на мястото ни. Дискретност, ако искате, въпреки че това дава не добри асоциации.

– Добре, след целия шум не е ли излишно да твърдите, че той никога не е бил Ваш гост, още повече че и самият той го е признал пред медии? Кажете той сред най-редовните ви клиенти ли е?
– Може да се каже, че е сред основните ни клиенти. Въобще той ни е помогнал много в началото, когато направихме къщата, защото тя е на място, на което трудно може да се рекламира. Не искахме и да я отдаваме за партита и тържества, защото тогава щетите най-вероятно щяха да са големи. Най-голямата ни реклама беше от уста на уста и в тази връзка той като един от първите ни клиенти много помогна. Но всичко останало са местни слухове. Но не искам повече да говоря за него, искам да говорим за хотела, който управлявам.

– И все пак как си обяснявате тези слухове, свързани със собствеността?
– Александър Манолев е често в Сандански и особено в последната година почти винаги почива при нас. Имаше периоди, в които резервираше всички уикенди в месеца. Същевременно хората го познават, предполагам, че като го виждат често на едно място, накрая решават, че и къщата е негова, нямам друго обяснение. Още повече, че нашата концепция е да отдаваме цялата къща, няма хора които постоянно да живеят там, когато няма гости.

– Добре, ако решим, може ли да си запазим нощувка в къщата?
– Да, разбира се, всеки може да си направи резервация. Имаме само някои условия – къщата се отдава само цялата, имаме изискване да е за поне 2 нощувки. Общия й капацитет е 10 души.

– Но как да направим резервация? Няма обява на къщата, няма табела пред нея?
– Табелата постоянно я надписват или чупят. Но работим с туристическа агенция, през която може да си направите резервация така, както много други хора са посещавали къщата.

– Как до момента работи това място за настаняване? Отчитате ли приходи, защото се твърди, че фирмата е куха?
– Не знам откъде идват тези твърдения – имаме приходи от над 50-60 хил. лв. на година, за които сме си плащали дължимите данъци. Заплащали сме и дължимата туристическа такса към общината. Имаме пазач, човек за поддръжката, една жена, която чисти къщата след гостите… Фирмата е малка, но все пак, бих казала, че бизнесът ни е успешен.

– Какви хора почиват при Вас?
– Казах Ви, че няма да коментирам гостите ни. И без това в момента почти всичките ни редовни клиенти се обаждат да канселират резервациите си, защото се притесняват от целия този медиен шум. Честно казано, в момента не знам дали ще успеем да преминем през тази криза. Още не мога да повярвам как няколко медийни публикации могат да унищожат бизнес, граден с години.

– Казват, че няма лоша реклама…
– В нашия случай рекламата е не само лоша, но и ужасна. Никой не иска да го притесняват, докато почива. Имаме гости, които ни звъняха да ни питат имат ли и техни снимки, как ще ги компенсираме, ако ги покажат в медиите… Ситуацията е ужасна за нас. Всичко, което сме изградили, се разпада пред очите ни. В момента сме пуснали всичките ни служители, къщата стои пуста и чакаме да премине цялата тази истерия. Идват Великденските празници, а ние още не знаем дали ще можем да започнем да работим до тогава.

 

Държавен фонд „Земеделие”:

32 вили по проекта ще връщат 8,3 млн. лв.

От Държавен фонд “Земеделие” отговориха на “Труд”, че между Фонда и “Агротрейд – Ана Димитрова” е бил сключен договор през 2014 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007-2013 г. Те са подали заявка за окончателно плащане през октомври 2015 г. Съгласно акредитираните процедури, проектът е избран за проверка на място преди плащане след извършен риск анализ. Те уточниха, че периодът на наблюдение по проектите е в рамките на 5 години, като мониторингът на къщата изтича през октомври 2019 г.

Те съобщиха и че са се самосезирали по случая и се извършва проверка. В хода на проверката и на прокуратурата ще бъдат разпитани и хора от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), работили по одобряването на заявлението за подпомагане. Това означава, че земеделският министър Порожанов може да бъде разпитан по казуса.

Те обявиха и че сключените договори за “къща за гости” по ПРСР 2007 – 2013 г. са общо 1062 и са на обща стойност на субсидията, в размер на 299 млн. лв. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв. 300 договора са прекратени по искане на ползвателите или неподаване на заявка за плащане. 15 проекта са отказани на етап заявка за плащане, поради установени несъответствия с нормативните изисквания – с обща стойност 4.3 млн. лв.

В резултат от извършени проверки след изплащане на субсидиите са наложени финансови корекции на 63 къщи за гости в размер на 9,7 млн. лв., като по 32 проекта е изискана за възстановяване цялата субсидия в размер общо на 8,3 млн. лв. Основна причина за налагане на санкциите е недостигане на показателите по одобрения бизнес план.

 

Порожанов се оправдава:

Само 10% се ползват за лична цел

Бизнес планът бил труден за изпълнение

Нередностите по програмата идвали от лош контрол, казва Румен Порожанов.

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари по Програмата за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична. Това са думи на Румен Порожанов, казани пред българска телевизия през 2017 година, след като той вече не е шеф на фонд “Земеделие”, а оглавява ресорното министерство. Изненадващо Порожанов оправдава нередностите по програмата с “лошата нормативна уредба, слабите изисквания и контрол”, който трябва да упражнява именно ръководеният от него фонд “Земеделие”.

По думите му в тези къщи не се изпълнявал заложеният бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Порожанов оправда собствениците на такива имоти, че не ги ползвали за гости, защото бизнес планът бил труден за реализиране и “затова досега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема”.

Той отчита, че са построени над 1000 къщи за гости, 700 от тях по фонд “Земеделие”, а другите чрез местни инициативни групи.

 

Уредила три къщи на свои роднини

Шеф на дирекция „Земеделие” в играта

В скандала с източването на европари за къщи за гости излезе и името на началника на областната дирекция “Земеделие” за област София Христина Стойкова. Разследване показа, че тя помогнала за построяването с европари на три големи къщи за гости от фирма на нейните родители.

Бащата и майката на Стойкова са регистрирали фирма, която е спечелила еврофинансиране по програмата за максималните 380 000 лв. Те са построили три красиви къщи близнаци край Сливница. Като председател на комисия, дъщеря им – директорът Христина Стойкова, е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана. Заради скандала Стойкова беше уволнена през октомври 2017 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Cuper shema – kupuva 2013 i vednaga u4redqva pravo na stroej na firmata po programa i firmata go polzva imota nqkolko godini i posle go vru6ta na zam. ministura , kogato ve4e ne e ministur 🙂

 2. Ами като вземем моливче и лист хартия, по думите на госпожата излиза,че оборота е около 5000 лева на месец! Или за уикенд се плаща ок.1200 лева! Значи въпросния министър обича често да си резервира къщата,последно за цял месец! Пълна тъмнина…!

 3. Шмекери!
  Помислете си само колко хора от т.нар.наш кръг са облагодетелствани с народни пари и след това се питаме,защо заплатите са най-ниски в ЕС и сме най-бедните.
  Как така за сметка на народа се строят безплатно хотели на наши хора?
  Срам и позор,ограбиха държавата,а се оправдават,лъжат и се считат за невинни жертви.

 4. Рекламата на къщата за гости била от „уста на уста“?!?! Осигурявали спокойствие, отдалеченост и дискретност!!! Тия ни взимат за галоши! Подобни условия могат да осигуряват ако къщата е построена с лични средства, не с публични! И ако не беше раздухана от медиите далаверката, след като изтече мониторинговия период чия щеше да бъде собствеността? И като е чист Манолев що подава оставка? Айде стига!

  1. „екипът на ТРУД“ – защо не си пишете имената, та да видим на кой е платено да пишете горните глупости! То много го защитавате този заместник, да не би да почивате заедно. Пък между другото, накрая, за да не останете капо наплюхте някой друг. Аз едно съм сигурен – невинен човек оставка не подава. А схемата е съшита с бели конци. Продажни журналисти

 5. Значи за читалище не може да се отпускат по програмите за този период 2007 – 2013 субсидии, аз а къщи за гости може !!?!?!?

 6. Доста се оплита в лъжи госпожа Ана Димитрова. Прочетох внимателно думите й, имам добра представа от бизнеса с къщи за гости, взех си лист, химикалка и калкулатор и установих несъответствията. Няма да коментирам че веднаж говори за къщата, после за хотел, това е възможно да е грешка на езика. Само че ако на мен поради опита ми е лесно да забележа несъответствията, то това трябва да е още по-лесно за специализираните органи. Стига да искат, не само да топлят столовете си и да вземат незаслужени заплати и бонуси. А те очевидно чакат друг да им посочи какво да правят. А за шефа на дирекция „Земеделие“, просто не ми се коментират далаверите. Където пипнеш, изтича мръсотия..

 7. КОНФИАКАЦИЯ НА ВСИЧКО И НАПРАВО В ЗАТВОРА!! НО НЕ В СОФИЙСКИЯ,МНОГО СЕЛЯНДУРИ СЕ ЗАСЕЛИХА ТУКА !!!!!!

 8. КОНФИАКАЦИЯ НА ВСИЧКО И НАПРАВО В ЗАТВОРА!! НО НЕ В СОФИЙСКИЯ,МНОГО СЕЛЯНДУРИ СЕ ЗАСЕЛИХА ТУКА !!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.