Манолова напомни на депутатите: 55 000 граждани чакат закона за „лихвоточките“

Снимка: Архив

Омбудсманът Мая Манолова прати писмо до председателят на Народното събрание Цецка Цачева, в което настоява до края на работата на 43-тия парламент да бъде приет на второ четене измененията в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ), съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Общественият защитник мотивира искането с многобройните жалби на граждани, с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 година, но недочакали жилище от държавата тогава. Става въпрос за около 55 хиляди души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките, тъй като срокът за купуване или строеж на жилище изтече на 30 ноември 2016 г.

Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е за забавата при изплащането на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове.

В тази връзка омбудсманът настоява да бъде удължен срока до 30 ноември 2018 г., така както предвижда внесения и приет единодушно на първо четене ЗИД на ЗУПГМЖСВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България