Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

Борис Джонсън обяви, че няма да преговаря за отсрочка на Брекзит

EK призова Лондон да обясни „възможно най-скоро“ какво планира за Брекзит

Графа заведе семейството си в Египет (СНИМКИ)

5-метрова вълна заля село в Сибир след скъсване на язовирна стена (ВИДЕО) Към момента жертвите на тежкия инцидент са 15

Британските депутати принудиха Борис Джонсън да иска от ЕС отсрочка за Брекзит

Вицепрезидентът разговаря с ръководителите на Съвета на Европа и на неговата Парламентарна асамблея

Баскетболен празник “Играй с Везенков!” в Ботевград

Египет показа откритите преди дни 30 саркофага с мумии (ВИДЕО, СНИМКИ)

Манолова: Не е честно да се делят българите зад граница

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Не е честно да се делят българите зад граница, според това дали са в страни от Европа или живеят в САЩ например. Всички имат същите права и щом са изпълнили законовите изисквания трябва да могат да гласуват.

Така омбудсманът  Мая Манолова коментира в петък на пресконференция в Търговище, където имаше приемна, част от промените в Изборния кодекс. Тя припомни, че гласуването зад граница засяга към 2 млн. българи, които внасят пари за издръжката на близките си у нас, спомагат за БВП и би следвало да могат да гласуват.  Манолова оцени промените в кодекса, като добри, но недостатъчно добри.

Над 30 жители на Търговище се записаха за приемната на Манолова, която уточни, че това е второто й посещение в града от встъпването й в длъжност. За този период имало двойно увеличение на жалбите от района.

И в Търговище е бил поставен въпросът за местните данъци и такси, за които още няма методика и въпросът опирал до финансовото министерство, което трябва да я изготви. Други граждани се оплакали за електропреносната мрежа във вилните зони, която се водела частна и не била изкупена от енергото. При аварии от дружеството отговаряли, че мрежата не е тяхна и това трябвало ад се реши по нормативен път.

Манолова обърна особено внимание на проблемите в социалния сектор и приемните семейства в района, с които се занимава от миналата година. Тя посочи пример с дете, което било в приемно семейство повече от 5 години, а вече повече от година не било приключило осиновяването му. Сред по-характерните случаи омбудсманът посочи оплакване на майка с бебе за запорирани от частен съдебен изпълнител детски за задължения към мобилен оператор, които не съществували.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.