Община Варна открива център за хора с тежки увреждания

Водолази ще се гмуркат с ретро-скафандър

Заради опасни скали е спряна теснолинейката до Разлог

Един загинал и 49 пострадали, след като влак дерайлира в Испания заради свлачище

Министър Желязков: Инцидентът с дерайлиралия влак е класически случай на форсмажор

Контрабандист на прекурсори остава окончателно в ареста Холандецът бил съден многократно в Белгия, лежал в затвора за търговия с дрога

Кметът на Шумен: Удовлетворен съм от свършената работа, продължаваме Градоначалникът писа 4 на заместниците, нареди Шумен в Топ-5 на градовете

Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново

Зелена светлина за производство на канабис в Гърция, 22 милиона евро са първите две инвестиции До края на годината се очаква да бъдат дадени още 14 лиценза

Интерпол отказа да приеме Косово

Кражба на домашна наденица разкриха в Разградско

Автомобил блъсна и уби жена на „Околовръстното шосе“ в София Пешеходката е пресичала неправилно

Петима от ранените при Кресненското дефиле са изписани от болницата

Пожар унищожил къща на 71-годишна, разследват палеж Второ семейство остава без дом в Разградско заради огнена стихия

Вижте пръстена, с който актьорът Наум Шопов предложи брак на дългогодишната си приятелка Теа

Манолова: Не е честно да се делят българите зад граница

Не е честно да се делят българите зад граница, според това дали са в страни от Европа или живеят в САЩ например. Всички имат същите права и щом са изпълнили законовите изисквания трябва да могат да гласуват.

Така омбудсманът  Мая Манолова коментира в петък на пресконференция в Търговище, където имаше приемна, част от промените в Изборния кодекс. Тя припомни, че гласуването зад граница засяга към 2 млн. българи, които внасят пари за издръжката на близките си у нас, спомагат за БВП и би следвало да могат да гласуват.  Манолова оцени промените в кодекса, като добри, но недостатъчно добри.

Над 30 жители на Търговище се записаха за приемната на Манолова, която уточни, че това е второто й посещение в града от встъпването й в длъжност. За този период имало двойно увеличение на жалбите от района.

И в Търговище е бил поставен въпросът за местните данъци и такси, за които още няма методика и въпросът опирал до финансовото министерство, което трябва да я изготви. Други граждани се оплакали за електропреносната мрежа във вилните зони, която се водела частна и не била изкупена от енергото. При аварии от дружеството отговаряли, че мрежата не е тяхна и това трябвало ад се реши по нормативен път.

Манолова обърна особено внимание на проблемите в социалния сектор и приемните семейства в района, с които се занимава от миналата година. Тя посочи пример с дете, което било в приемно семейство повече от 5 години, а вече повече от година не било приключило осиновяването му. Сред по-характерните случаи омбудсманът посочи оплакване на майка с бебе за запорирани от частен съдебен изпълнител детски за задължения към мобилен оператор, които не съществували.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.