Марешки обвинен и за изнудване на аптекари

Главният прокурор нареди проверка на твърдения на варненския бос, че го натискали да излезе от бизнеса с горива

Депутатът Веселин Марешки бе подведен вчера под наказателна отговорност за изнудване на собственици на аптеки и аптечни вериги. Това е второ обвинение за рекет срещу лидера на партия “Воля”, след като срещу него тече дело за същото престъпление във Варненския окръжен съд.

Както разкри “Труд”, седем фармацевти от Варна, Добрич, Плевен, Видин и София са станали жертва на опитите на Марешки да създаде монопол в търговията с лекарства. На 26 юни главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъда свалени имунитетите на Марешки и съучастниците му Пламен Христов и Кръстина Таскова, които също са народни представители. Очаква се днес и срещу тях да бъдат повдигнати обвинения.

Според разследването на спецзвено “Антикорупция” варненската групировка действала по няколко рекетьорски метода, за да накара аптекарите да им прехвърлят бизнеса си, или поне контролния пакет от дялове във фирмите. Една от схемите включвала и участието на държавни чиновници от Агенцията по лекарствата, които да правят непрекъснати проверки и да пишат актове на набелязаните жертви.

Във вчерашните си коментари по повод обвинението Марешки заяви, че е подложен на натиск заради петролния му бизнес. “Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие, е да прекратим до края на май бизнеса с горива”, обяви депутатът. Според него това било направено от хора, които “мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива условия”.

Главният прокурор се е сезирал от твърденията на Марешки и е разпоредил незабавно да започне проверка кой, защо и как го е притискал.

Коментари

Задължително поле