Марешки разтурил кворума на КСНС

Предлагали да върнат лидера на „Воля“

Не бойкот, а лоша организация провалили понеделнишкото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), научи “Труд”. Кворумът рухнал с тръгването на лидера на партия “Воля” Веселин Марешки. Без да изтъква никаква причина, той напуснал заседанието.

Преди него, заради ангажименти в Люксембург (заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС) е освободен финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ (двамата участват в Учредителната среща на групата за съвместен парламентарен контрол над дейността на Европейската полицейска служба). Предварително бе ясно, че от заседанието ще отсъстват и двама ключови министри – Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Захариева бе на среща на министрите на външните работи във Варшава, а Каракачанов - на официално посещение във Франция. По закон те са членове на КСНС и дори техни заместници да участват в заседанието, нямат право на глас.

“Заседанията се провеждат при кворум най-малко две трети от състава на Консултативния съвет за национална сигурност”, пише в закона за КСНС.

До тръгването на Веселин Марешки на практика квалифицирано мнозинство от 10 членове е било налице.

Участник в заседанието разказа пред “Труд”, че едва след като от президентската администрация раздали проекторешенията се усетили, че кворум липсва. Дошла им и идея да звънят на Марешки по телефона, за да го върнат да възстанови кворума, но се отказали.

“Нямаше никакъв бойкот. Всеки изложи тезите си, чуха се докладите, после започна нормален дебат”, обясни председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който е член на КСНС и бе на проваленото заседание. Той предупреди, че ако някой продължава да твърди, че има бойкот на КСНС, той ще поиска президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от вчерашното заседание.

Обвинението за бойкот на КСНС дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика