Мариана Кукушева: Фирми от сивия сектор печелят поръчки за доставка на храни в училища и болници

Фирми от сивия сектор печелят обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за училища, детски градини и болници.

За този проблем алармира председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева след Консултативния съвет по зърното. Според нея проблемът е в остарелия закон за храните, според който регистрацията в контролната агенция не е задължителна.

„Тоест, аз като бизнес оператор, който произвежда, търгува, дистрибутира храни, имам право да се регистрирам, ако желая. Ако не се регистрирам, парадоксът е, че не могат да дойдат да ме проверят, защото съм частна собственост“, каза Кукушева, цитирана от БНР.

По думите й, нормативният хаос, води до увеличаване на сивия сектор, който успява успешно да участва и в субсидирани от данъкоплатците програми.

„В сферата на храните обществените поръчки по схема „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ се изпълняват от фирми, представители на сивата икономика“, посочи тя.

С новия Закон за храните става задължителна регистрацията в Агенцията по храните.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.