Мариана Попова - Две хубави очи

Време беше един от най-ярките гласове на българската сцена - Мариана Попова - и един от най-силните актьори от новото поколение в киното и театъра - Веселин Плачков - да направят общ проект. Песента „Две хубави очи”, по стиховете на Яворов, бавно и уверено завладява ефира, след като направи своята премиера в Youtube. Както обикновено се случва покрай двамата, проектът им предизвика доста шум в системата.

“Две хубави очи” не е дует между партньорите в живота Мариана и Веселин, а общо послание. Във видеоклипа са използвани кадри и реплики от филма “Роза Дамасцена” (реж. Тодор Анастасов). А темата е много гореща, много щекотлива и касае почти всяко българско семейство.

“Какъв е този Терминал 2, дето като ламя поглъща децата ни”, казва един от персонажите в клипа. Песента, проектът като цяло, са посветени на тези над два милиона българи, които са напуснали страната ни, заради неволите в родината си.

“Емиграцията е новото робство. Пак е робство, но с други средства”, казва в края на песента Веселин Плачков.

Докато в социалните мрежи спореха и започнаха дори да обвиняват Мариана, че се заиграва със стиховете на Яворов, че се заиграва с “фалшивата тема за емиграцията”, в медиите излезе потресаващата история на младо момиче от България, държана в истинско робство в Италия, осакатена и принуждавана да проституира. Всъщност, проституцията е вид търговия в сферата на услугите. В случая става дума за дехуманизация на една българка, третирана по-зле и от животно в китайска скотобойна. Историята на нейното спасяване и съдбата й разплака Италия, президентът Серджо Матарела лично я прие, за да й вдъхне кураж.

Та, Мариана Попова в съучастието на съпруга си Веселин Плачков бръкна отново в една от раните на обществото ни. Защото има хиляди случаи, когато бягството се превръща в приказка, но приказката е за малцина.

Мариана Попова e родена на 6 юни 1978 г. в София. От 1989 до 1991 г. се занимава с народно пеене и народни танци. Завършва гимназия “Филип Станиславов”. Следва поп и джаз пеене в Нов български университет. От 1996 до 2000 г. е вокал на “Кокомания”, нашумели най-вече с песента “Ти не дойде”.

През 2001 г. побеждава в обявения от “Шоуто на Слави” конкурс за беквокалистки, заедно с Деси Добрева и Александра Раева, но остава на работа там само три дни. По-късно печели конкурс за водещи в “БГ радио”, а после - в предаването “Пиано бар “Нощни птици” по БНТ.

Тя е първата българска участничка в Евровизия. На 18 май 2006 г. представя България на Евровизия в Атина с песента си “Let Me Cry”, но не успява да се класира за финала, а остава на 17 място в полуфинала.

2011 г. – Мариана Попова става част от треньорския щаб в лятното шоу на bTV “Гласът на България” заедно с Миро, Ивана и Кирил Маричков, където печели Стелияна Христова от нейния отбор.

На 17 септември 2012 г. Мариана влиза в къщата на “Vip Brother Bulgaria” и излиза на 5 ноември същата година.

На 28 декември 2009 г. певицата ражда дъщеря си Мария-Магдалена Ханес Перфлер Попова.

Мариана не е от артистите, които крещи за внимание. Тя залага на хитове. Всяка нейна песен е хит. През годините тя се превърна в царица на дуетите. Партньорствата й с Орлин Горанов, с Дони, с Васил Найденов стават златни за родния ефир. Златни, като нейния златен глас. Оскъдните територии, в които българската музика успява да пробие, са бездушни без хитовете “Чуй ме”, “Замълчи, замълчи”, “Докато питаш” и “Помощ, обичам те!”

Едно пътуване до Кърджали променя живота й. Там се среща с актьора Веселин Плачков, с когото вече са неразделни и горди родители на момиченце. Това не е любов от пръв поглед, а семейство от пръв поглед. Веселин в това време е сам, не иска да се обвързва, но после ще каже, че очевидно е търсил точно това.

“Срещнах Марианка и бях казал, че не желая дом, семейство, не са за мен тези неща, а се оказа, че много съм го искал, но не се е случило с човека, с когото е трябвало да бъде, и сега си ми е хубаво”, казва Веселин в интервю за бТВ.

“Начинът, по който ние говорехме и общувахме един с друг – това беше разковничето. Човекът, на когото да се опреш, рамото, на което да се облегнеш, да си кажеш какво ти тежи. Той беше насреща в този момент, както и аз за него”, споделя Мариана.

 

Опитват да живеят на село

След като любовта между Мариана Попова и Веселин Плачков превзема живота им, двамата искат да намерят и храм за семейството си. Първо решават да избягат от хорските очи, жълтите новини и фините прахови частици на големия град. Това обаче е за кратко.

“Опитахме да живеем край Казанлък, но си даваме сметка, че е много трудно да живееш на село, защото там няма добра инфраструктура, няма болници, не е уредено. По време на бременността направих много тежка бъбречна криза и тогава осъзнахме, че ни трябват два часа, за да стигнем до София”, разказва Мариана. И така двамата осъзнават, че столицата е неизбежна.

 

За нея

Винаги отстоява себе си

За уникалния й глас и талант е говорено и писано достатъчно. Те са безспорни. Няма как да кажа нищо ново. Това, с което винаги ме е впечатлявала Мариана, е силата на характера й. Духът й! Тя винаги отстоява себе си, директна е, при нея няма пози и преструвки. Отдава енергията си само на това, което харесва, и в което вярва. Без компромиси, без половинчатости и с цялото си сърце!

Ани Халваджиян, пиар експерт

 

Много емоционална и талантлива

Мариана Попова е много емоционален и изключително талантлив човек. Тя е много експресивна като личност - не може да си мълчи и няма много-много цедка на устата, което за някои неща е добре, а за други не чак толкова, но тя трудно крие емоциите си.

Орлин Павлов, певец и актьор

 

Жена, която вълнува

Преди години правих интервю с Мариана в студиото на телевизия България он ер. Тогава тя ми каза, че има нужда от повече позитивни новини, че доброто се случва, но медиите рядко го забелязват. Беше изключителен събеседник и ме спечели завинаги в нейния отбор. Не беше трудно, защото преди това ме беше спечелила с таланта си. Тя е от онези жени, които вълнуват.

Доника Ризова, тв водеща, журналист

 

Магнетична, чаровна, истинска

Мариана Попова е едно от най-изявените имена в българската музика.

Тя е магнетична, талантлива, чаровна и истинска. Музиката й е завладяваща и вдъхновяваща. Възхищавам се на смелостта и чара й, спокойствието и мъдростта й като майка. Мариана е един от най-вдъхновяващите и окриляващи примери за всяка жена.

Ива Екимова, пиар експерт

Коментари

Задължително поле