Мариана Попова - Мадона в ре мажор

Миналата седмица една от най-обичаните, даровити, гласовити и интелигентни певици в българската история – Мариана Попова, роди момиченце. Екатерина Веселин Плачкова! Както е видно от името, бащата е актьорът Веселин Плачков, който ни е познат от превъплъщението си в образа на Васил Левски (”Дякон Левски”, реж. Максим Генчев) и от ВИП Брадър 2018.

Само по себе си самото раждане не би било повод за портрет, защото за Мариана трябва да се пише с повод и без повод. Макар и лирична, чувствителна, тя пори живота с едно категорично “ре мажор”, а всяко нейно помръдване на сцената и живота, предизвиква събития с грапав от дистожер отзвук.

Изглежда “ВИП Брадър” очевидно е някаква платформа, около която са белязани най-драматичните лични събития в живота на певицата. Точно преди 6 години Мариана също беше част от шоуто на Нова телевизия. В компанията на Фънки, Къци, Орлин Павлов тя вълнуваше публиката, дразнеше другите с принципните си позиции, когато изненадващо в Къщата влезе нейният дългогодишен приятел Ханес Перфлер и баща на дъщеря й Мария-Магдалена. Тя изпадна в шок, а той й предложи брак. Тогава зрителите видяха за първи път Мариана да плаче неудържимо. Дали пръстенът с бял диамант 0,31 карата, гарниран с два по-малки брилянта, беше поводът? Дали дългоочакваното “Искаш ли да се омъжиш за мен?” не отприщи бента на емоциите?

Години по-късно стана ясно какво всъщност се е случило. В интервю в “Медиите он ер” на телевизия “България on air”, Мариана разказа на водещата Доника Ризова, че имали уговорка Ханес да стои настрана от шоуто на всяка цена. Каквото и да му предлагат да не се включва в играта на продуцентите.

“Бяхме се разбрали, че ще влезе в Къщата само ако се е случило нещо лошо и искам да го разбера само и единствено от него”, разказва Мариана. Когато Ханес влиза в Къщата и Мариана го вижда, й се свива всичко в стомаха. Тя не може да спре сълзите си, защото си е помислила, че нещо лошо се е случило. Тя дори не чува какво точно й казва Ханес, прегръща и хлипа на гърдите му, защото вече се убедила, че нищо лошо няма, просто предложение за брак.

Този брак бавно утихна в приятен спомен, като аплодисменти в концертна зала. Днес любимият мъж се казва Веселин Плачков. Той също е във “ВИП брадър” и научава прекрасната вест за дъщеря си. А Мариана пише на стената си във фейсбук: “Чакам те, не смея да си поема дъх, за да не разваля мига. Тихо, тихо пазя, за да не събудя лошите и да ни откраднат смисъла.”

Мариана Попова е родена на 6 юни 1978 година в София (тя не крие годините си, за разлика от други колежки). Учи фолклорно пеене и народни танци, но сърцето й е в джаз музиката. Записва тази специалност в Нов български университет. Шест години е вокалистка на нашумялата в края на 90-те години група “Кокомания”. Групата прави няколко успешни хита като “Ти не дойде”. Тя обаче търси нещо повече в кариерата си.

“Шоуто на Слави” обявява конкурс за бек-вокалистки и певицата се явява на прослушването. Тя печели място, заедно с други две бъдещи звезди – Десислава Добрева и Алекс Раева. Мариана дори работи три дни в шоуто, но ревността на тогавашното й гадже – създателят и китарист на “Кокомания”, поставя ултиматум и тя се отказва от Ку-Ку бенд. Може би за добро.

Следва една трудна, но гарнирана със сладък успех кариера. През 2006 година Мариана се явява на конкурса за български представител на “Евровизия” с песента на Дани Милев “Let me cry”, с участието на Азис и печели. За първи път Азис се появява в компанията на джаз певица, което предизвиква мажорно настроение в пуританския лагер на бездарниците. Скандалният вид на костинбродския славей предизвиква изтребителен шум в тези редици, но години по-късно, когато аплодираха Кончита Вурст, разбраха, че Азис е изпреварил времето на неолибералния вкус с цяло десетилетие.

Мариана така й не получава подкрепа на БНТ, нито на държавата. Сама събира пари за билети на екипа, търси спонсори и почти е на път да се откаже от участието на финала в Атина, но все пак отива. Въпреки това провалът в Гърция е предопределен, но за сметка на това успехът й в България е триумф. Тя става една от любимите певици на България и това е така и до днес. Нежна, умна, талантлива и поетична.

 

Кралица на дуетите

След драмите около “Евровизия” Мариана Попова го дава малко по-лежерно. Не бълва албуми, а само хитове. Тя се превръща в царица на дуетите. Партньорствата й с Орлин Горанов, с Дони, с Васил Найденов стават златни за родния ефир. Златни, като нейния златен глас. Оскъдните територии, в които българската музика успява да пробие, са бездушни без хитовете “Чуй ме”, “Замълчи, замълчи”, “Докато питаш” и “Помощ, обичам те!”

 

За нея

Нямам по-близък човек от Мариана

Няма по-близък човек до мен от Мариана и смятам така да си остане. Такава личност да имаш до себе си е безкрайно богатство. Приятелство имахме година и нещо, виждали сме се много пъти, преди да заживеем заедно. Усетихме се на едно по-човешко и чисто ниво. Без никакво съмнение мога да кажа, че Мариана е изключително верен човек и приятел. Когато се запознах с нея по-отблизо видях взаимоотношенията й с другите хора през годините и забелязах, че тя има дълги приятелства. Помага изключително много на близките си, дори понякога пренебрегвайки себе си. Умна и премерена, мила, с безкрайно много талант и енергия.

Веселин Плачков, актьор и баща на новородената Екатерина

 

Много емоционална и талантлива

Мариана Попова е много емоционален и изключително талантлив човек. Тя е много експресивна като личност - не може да си мълчи и няма много-много цедка на устата, което за някои неща е добре, а за други не чак толкова, но тя трудно крие емоциите си. Пожелавам на Мариана да е жива и здрава както тя, така и бебето й.

Орлин Павлов, изпълнител и актьор, участвал заедно с Мариана Попова в риалити предаването “Вип Брадър”

 

Съпричастна е и има голямо сърце

Много харесвам нейния изказ и начин на говорене. За пеене няма какво да го коментирам – тя си е гласовита и пее прекрасно. На всичкото отгоре е много умна. Тя е точен човек – казва, че ще направи нещо и го прави. Съпричастна е и има голямо сърце. В нашата професия това е много важно. Не е от тези хора, които с връзки или протекции да върви по своя път – бори се сама с всичко и го прави добре. Двамата с Веселин са прекрасна и хармонична двойка.

Тони Димитрова, певица

Коментари

Задължително поле