Мариана Тодорова: Възможностите за съставяне на кабинет в този парламент са изчерпани

Възможностите за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание са изчерпани. АБВ не би подкрепила правителство на Патриотичния фронт или на Реформаторския блок.

Това каза пред „Фокус“ Мариана Тодорова, говорител на ПГ на АБВ. „Ние по-скоро разчитаме едно такова желание като политически ПР от страна на по-малките партии, като желание да покажат своите лица, своите водачи на листи в бъдещите избори и не толкова, като сериозно намерение те да се заемат с управлението. Действително не е хубаво страната да е в липса на управление, на ясен субект, който да носи отговорност. След като волята на мандатоносителя е такава, мисля че няма реален шанс да се укрепи и да се конституира ново мнозинство, което да може да изпълнява спокойно задачите. Политическите и идеологическите различия на много от партиите са несъвместими с това, което би ни се предложило. Това само би усложнило ситуацията и по-скоро би катализирало криза, а не би успокоило ситуацията“, коментира Мариана Тодорова. След като имаме подадена оставка и липсва мнозинство в парламента, трябва да се върви по конституционните процедури и да не се правят експерименти, каза още депутатът.

Тодорова уточни, че от АБВ са за въвеждане на смесена избирателна система от немски тип с избиране на 120 депутати мажоритарно и 120 пропорционално. Според нея това е начин да проверим доколко мажоритарния вот би сработил у нас. "Това Народно събрание няма кредита на доверие и времето да изготви правилата по новото изборно законодателство", каза още Тодорова.

Тя допълни, че разделянето на райони предполага много тежка работа за номериране, разпределяне, може да се наложи и преброяване на населението. Според нея е необходимо време да се проведе пълноценна дискусия, да се разгледат всички параметри за промяна в избирателната система и това няма как да се случи в рамките на това Народно събрание. Мариана Тодорова каза още, че трябва да бъдат привлечени експерти, конституционалисти в процеса на изготвяне на промените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България