Мариана Тодорова: На България ѝ е необходим авторитетен и независим държавен глава, който няма да предизвиква разнобой между институциите

зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова

По думите на зам.-председателя на ПГ на АБВ Мариана Тодорова, партията ще настоява за промяна в модела на президентската институция, за да се върне нейната важна и самостойна роля. „На България ѝ е необходим авторитетен и независим държавен глава, който няма да предизвиква разнобой между институциите, а ще съумее да бъде ефективен и обективен техен коректив и на политическия живот като цяло. Усилията, които АБВ положи, за създаване на силна коалиция в ляво, която да мотивира и окуражи много хора да постигнат промяна в президентската институция, се оказа без резултат. Липсата на предвидимост и последователност в ръководството на БСП доведе до разрушаването на очертаващото се за тези избори единство в ляво”, подчерта Мариана Тодорова.

Правителството губи темпо за работа по някои от важните проблеми на обществото. Области като сигурност, външна политика, здравеопазване, образование, енергетика и стимулиране на бизнеса, вече са навлезли в критична фаза и се нуждаят от преосмисляне на политиките, включително и смяна на министри. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова, четейки декларация от името на парламентарната група, във връзка с новия парламентарен сезон.

„През новия сезон АБВ ще продължи да бъде опозиция, каквато е нужна на България. Не деструктивна и безидейна, каквато често виждаме в парламента, а такава, която е готова да търси национално съгласие по важни въпроси и да представя реални и изпълними алтернативи”, заяви Мариана Тодорова.

Тя припомни, че в настоящия политически сезон ще се случат две ключови за страната ни събития – избирането на президент и референдум, касаещ политическата система. „Тези избори могат да установят баланси в обществото, но и да го дестабилизират повече и то на фона на мигрантската заплаха и нарастващия страх от тероризъм и военни действия”, посочи Тодорова.

Мариана Тодорова увери, че на предстоящите президентски избори АБВ ще застане зад достоен кандидат и компетентен кандидат, който е способен да се издигне над партийните различия и интереси.

„АБВ призовава българските избиратели за масово участие в предстоящия референдум и подкрепа и на трите въпроса, макар да имаме някои различия с авторите им. Ние системно отстояваме правото българските граждани да бъдат питани по важни въпроси”, коментира още народният представител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика