Мариана Тодорова: Решение на демографския проблем е покачването на качеството на живот

Коалиция „АБВ-Движение 21“ е „за“ смесена избирателна система, „за“ задължителното гласуване и „за“ намаляване на партийната субсидия на 4 лв. за 1 глас. Ние сме по-скоро за въвеждане на стимули да се гласува, а не за санкции за негласуване. Това заяви в ефира на „Дарик радио“ Мариана Тодорова, водач на листата в 25 МИР София-град.

„Имаме няколко готови законопроекта – първият е за т.н. „Граждански фалит“. Вторият вече беше обсъждан в парламента, но времето не стигна да се финализира. Става дума за промяна в Наказателния кодекс срещу трафика на хора и каналджийството на мигранти. Искаме и заделени средства от бюджета за безплатни ясли и детски градини, както и осъвременяване на пенсиите спрямо съвременния осигурителен доход“, отговори Тодорова на въпрос кой би бил първият законопроект, с който би се заела коалицията при влизането в новия парламент.

„Относно демографския проблем няма еднозначно решение“, каза Тодорова. Необходим е комплексен подход. Според нея се изисква общо покачване на стандарта на живот в България. Това засяга бедността, експлоатацията, здравеопазването, образованието, ранната смъртност. Поради тези причини коалицията се обявава за покачване на доходите, за прогресивно подоходно облагане, както и за семейно такова, за по-добро образование и ранна превенция на заболявания. За данъчната политика Тодорова каза, че трябва да има необлагаем минимум с размера на минималната работна заплата, която пък да нарастне плавно в рамките на 4 години на 700 лв. А за да не се затруднят малките предприятия, да се въведе на временен данъчен кредит от 5 000 лв. като осигуровките ще бъдат признати за разход.

„Към бежанците трябва да се отнасяме хуманно, но тези, които не са получили статут на бежанци, трябва да бъдат в центрове от затворен тип. Тези, които не получат такъв, да бъдат екстрадирани -затова са нужни двустранни споразумения за реадмисия с отделните страни, а да не чакаме ЕС. Тези, които получат статут на бежанци, да са в центрове от отворен тип - разпределени равномерно в страната и да подпомагаме интерграцията им.“

Коалиция „АБВ-Движение 21“ се обявява за забрана на приватизиране на естествените монополи в страната, които са от национално значение за сигурността, а летище „София“ да остане под държавно управление. Тодорова представи и идеята за Национален инвестиционен фонд, който да създава смесени държавно-частни предприятия, насочени към високотехнологични производства. Относно земеделието тя каза, че политическата формация е за уедряване на земеделските стопанства и поощряване на кооперативното начало. „Ние сме срещу монокултурното замеделие, защото 88% от субсидиите отиват при 8% от производителите. Затова смятаме, че трябва да има и държавен фонд, който да подпомага животновъди и земеделие извън монокултурното, т.е. зърнопроизводството.“

Тодорова сподели и идеите на коалицията за преструктуриране на правосъдието - прокуратурата да се обособи като самостоятелнo звено, което да се назначава от НС, Главния прокурор. Ще премахнем правилото за несменяемост на прокурорите, ще премахнем методическото ръководство на Главния прокурор, ще има Съвет на прокурорите, който ще се назвачава от самия Главен прокурор.

Кандидатът за народен представител каза, че коалицията е срещу частните здравноосигурителни каси, защото това значи повече пазар и по-бедните хора с повече заболявания да бъдат отхвърлени от тези частни каси и да не получават същата услуга като други свои съграждани. Искаме премахване на пръстовия отпечатък.

„Искаме ново учебно съдържание, нови учебници, модулно обучение по примера на Финландия, кариерно стимулиране на учителите, за да се привлекат нови кадри, 10% увеличение на учителските заплати, но само срещу качество. Искаме и минимален образователен минимум след всеки клас и това да бъде обвързано с получаване на помощи за деца.

Във висшето образование – определяне на стратегически приоритети на държавата, които да се обвържат с държавните поръчки, за да не се произвеждат безработни вишисти. Искаме и стимулирне на математическите, техническите и инженерни специалности, защото има недостиг на такива кадри и това пречи на инвестициите в страната.“

В заключение Тодорова каза, че относно санирането коалицията „АБВ – Движение 21“ иска цялостно укрепване на сградите, а не просто саниране, защото с годините сградите се амортизират.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика