Мариана Тодорова: Традиционните партии нямат доверието на гражданите, заради проявата на конюнктурност и ламтеж за власт

зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова

Традиционните партии нямат доверието на гражданите, заради проявата на конюнктурност и ламтеж за власт. Това каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова в декларация от името на група.

„43-ото НС започна с вяра и оптимизъм, подхранени от волята за стабилност и търсене на консенсус. Не можем да вървим само по пътя на отрицанието и трябва да кажем, че в него се родиха и добри закони“, коментира Тодорова.

Според нея правителството не се е вслушало в апела на АБВ за кадрови промени и затова президентските избори и референдума са се превърнали във вот против прехода, политиците и правенето на реформи въобще. По думите й АБВ е била водеща и имала принос в реформите в редица сектори – правосъдна система, пенсионна система, висше образование, армия, енергетика, земеделие и здравеопазване.

„Всеки път се обещават стабилност и развитие и оставаме само на ниво декларации“, коментира тя и отчете, че се появяват нови спасители, които като в рекламите обещават мигновен ефект. „Ситуацията, в която се намираме е рискова за партиите и за политиците, за цялата политическа класа“, коментира Тодорова, цитирана от "Фокус". Според нея няма пряк път към успеха, без усилие, затова и АБВ има своята мисия и хората в АБВ имат кауза.

Тодорова попита какво реално са постигнали за повече от четвърт век от прехода и 10 години от влизането ни в ЕС и дали има средна класа, дали е намаляла разликата между богати и бедни. По думите й дефицитът на липсата на каузи и доверието са се задълбочили. „АБВ ще даде друга съвременна алтернатива на статуквото. Ще търсим консолидация на нацията“, коментира тя и посочи, че за АБВ не е достатъчно да се казват проблемите, а да се дадат и решенията.

Според нея политическите компромиси не трябва да се превръщат в практика и заяви, че АБВ дава път на нови, млади хора, които да работят за България. Заместник-председателят на ПГ на АБВ изброи приоритетите на партията за новата сесия: намаляване на социалното неравенство, сигурност на гражданите, укрепване на държавността и въвеждане на смесена избирателна система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика