Мариано Рахой ще състави правителство на малцинството

мариано рахой

Испанските социалисти решиха с мнозинство да не гласуват в следващия вот на доверие за правителството на консерватора Мариано Рахой и така му осигуриха втори мандат, съобщи Ройтерс. 139 депутати от ляво-центриската Социалистическа партия са били за това да се въздържат от вот  за Народната партия на Рахой, когато той внесе кабинета си на малцинството  за гласуване от парламента следващата седмица, предаде БНР.

Това стана възможно след като в началото на месеца социалистите принудиха лидера си Педро Санчез да подаде оставка, а той беше категорично против въздържането от гласуване.  По този начин социалистите ще сложат край на продължилата 10 месеца политическа криза в страната, и заплахата от провеждането на трети парламентарни избори само в рамките на година.

Очаква се утре крал Фелипе VI да връчи на Рахой мандат за съставяне на кабинет. Той може и да е коалиционен - между Народната партия и центристката формация "Гражданите".

Испания е с временно правителство от декември миналата година, след като на парламентарните избори тогава никой не спечели мнозинство. Ситуацията остана непроменена и след предсрочните избори през юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа