Мариан Бачев влиза в ролята на Чаплин

Миналото лято варненската публика аплодира Мариан Бачев в мюзикъла “Чикаго”, а сега предстои да го види в главната роля в премиерния “Чаплин”.

Мюзикълът със световни премиери в София и Варна

Шест дебютни спектакъла на “Опера в Летния театър” през юни

Поставят за първи път “Парижката Света Богородица” и “Кармен”

Шест премиери ще зарадват публиката на XI издание на “Опера в Летния театър”, което ще бъде от 18 юни до 22 август, като част от Международния музикален фестивал “Варненско лято”.

В морската столица ще се играе мюзикълът “Чаплин”, чиято световна премиера е планирана за тази година в Лондон. Създаден от композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън, той разказва за пътя на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент Чарли Чаплин.

“Нашата постановка е дело на най-добрия български тандем в областта на мюзикъла - режисьорът Борис Панкин и диригентът Страцимир Павлов, а в ролята на Чаплин ще видим Мариан Бачев”, разкри Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна.

За първи път у нас в рамките на “Опера в Летния театър” ще бъде поставен и мюзикълът “Парижката Света Богородица” от Рикардо Кочанте, режисиран от Петко Бонев. За почитателите на оперното изкуство голямата изненада ще е емблематичната постановка на Франко Дзефирели на “Аида” от Верди. С помощта на фондация “Музика Чивика” и консултантът Давиде ла Болита, тя ще бъде достоверно пресъздадена до най-малките детайли. Декори, костюми, обувки, перуки и грим ще бъдат доставени в морската столица с два ТИР-а. “Аида” ще се играе на 18 юни и 20 август под диригентската палка на Джанна Фратта и Светослав Борисов. В ролята на Аида ще е Габриела Георгиева, а на Радамес - Валерий Георгиев и световноизвестният тенор Камен Чанев.

Дебют във Варна ще направи и “Кармен” от Бизе в модерния режисьорски прочит на академик Пламен Карталов.

“Постановката обра овациите на критиката и публиката в Япония. У нас ще я дирижира Лоренцо Бизарри, а като Кармен за първи път във Варна ще гостува нашумялото румънско мецосопрано Фиорентина Соаре. Тя ще си партнира с именития ни тенор Иван Момиров /Дон Хозе/ и италианското сопрано Елена Росси /Микаела/", допълни Димова.

Примата Александрина Пендачанска и звездният баритон Кирил Манолов ще са главните действащи лица в “Макбет” от Верди, която Варненската опера ще представи съвместно с Националната опера и балет на Северна Македония. Режисьор на спектакъла е Деян Прошев, а диригент - Бисера Чадловска.

Афишът на “Опера в Летния театър” ще зарадва и любителите на танцовото изкуство. Освен традиционната Балетна гала под хореографията на заслужилия артист на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера публиката ще се наслади и на премиерата на знаковата творба “Ромео и Жулиета” от Прокофиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура