Марин Кадиев и Райна Каблешкова с приз „Следовници на народните будители – Пловдив“ за 2017 година

Литературният критик и писател Марин Кадиев и историкът и етнолог Райна Каблешкова са тазгодишните носители на званието „Следовник на народните будители – Пловдив 2017”, което бе връчено за 16-и път в града под тепетата на официална церемония в Народната библиотека Иван Вазов”. Събитието се организира традиционно от сдружение „Мемориал на духовността“, НБ „Иван Вазов“, Общински читалищен съюз със съдействието на Община Пловдив, а призовете се раздават по случай 1 ноември – Деня на народните будители.

Двамата тазгодишни носители получиха от председатеря на УС на Сдружение „Мемориал на духовността” Радка Колева „Ритон – реплика с протомет на кон“ от съкровището от село Борово, което се свързва с одриския цар Котис Първи (383 – 359 пр. н.ера). Марин Кадиев и Райна Каблешкова получиха поздравителни адреси и цветя от името на заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

Марин Кадиев и Райна Каблешкова с приз „Следовници на народните будители – Пловдив“ за 2017 година

„Българската история свидно пази в паметта си имената на много личности, които с гордост наричаме народни будители. Тези дейци, допринесли за духовното израстване на нацията, са оставили трайни следи в нашата история. Вярвам, че всяко време има своите будители. Днес, пазителите на българската култура, книжовност, образование, традиции и духовност се превръщат в следовници на народните будители. Продължавайте да бъдете пример за младите хора и нека с всеки изминал ден, всички ние, вдъхновени от хора като Вас, да ставаме по-добри и да възкръсва вярата в ценностите, които истински осмислят човешкия живот“, се казва в обръщението на зам.-кмета Държиков към наградените „Следовници на народните будители – Пловдив“ за 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони