Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Марин Киров: В България се подготвя сценарий за провал на съдебната реформа

Правосъдната реформа е разговор за бъдещето. За това какво ние, като кандидати за народни представители и като потенциални такива, сме готови да направим от ден първи в парламента и то в рамките на един много кратък период. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ зам.-председателят на АБВ и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение21“ за 30-ти МИР- Шумен Марин Киров.

Той изрази тревога, че партии от статуквото подготвят провал на реформата в правосъдния сектор. „В България се подготвя един сценарий за неслучване на съдебната реформа. Толерират се партии, за които се налага мнение, че едва ли не още от сега ще спечелят изборите. Толерира се завръщането на двуполюсния модел или оформянето на една голяма коалиция между двете партии на статуквото. Става въпрос за БСП и ГЕРБ. Това всичко води до неслучването на съдебната реформа“.

Според Киров опитите за провал на преструктурирането на правосъдния сектор се изразяват и в опитите за внушение, че една или друга политическа сила, е против реформата.

„Твърденията, че ние сме спрели съдебната реформа, че сме неин враг, са тотална манипулация и внушения. Ние бяхме първата партия, която внесе законопроект за реформа на съдебната власт, който предвиждаше разделение на ВСС, електронно правосъдие и пряк избор на членовете на съветите. АБВ предложи съставянето на Съвета по съдебна реформа. Благодарение на него е факт, че в последния доклад на ЕК за 2016 година, се отбелязва като такава, в която има напредък в правосъдната област. Ние подкрепихме 99 процента от предложенията за промени в конституцията. Затова предлагаме да не се връщаме към миналото, защото докато го правим, под внушение, се отвлича вниманието. Накрая ние оставаме малцинство по отношение на тези, които искат тази съдебна реформа, която предстои. Ние също така сме от малкото формации, които поставят на челно място налагането на върховенството на закона, които искат нов модел на прокуратурата, които искат нов модел на избор на главен прокурор изобщо“, категоричен бе той.

Във връзка с темата зам.-председателят на Алтернатива за българско възраждане обяви и приоритетите на коалицията „АБВ – движение 21“ за правосъдния сектор.

„На първо място предлагаме свикването на Велико народно събрание, за да се отмени института на ВНС, и да не могат повече политиците да се крият зад тази институция, когато се налагат промени, включително и в съдебната система. Разбира се, тук говорим за това, че е нужно много по-високо мнозинство в Народното събрание при вземането на такива решения. На второ място предлагаме нов модел в прокуратурата. Изборът на главен прокурор от НС или от президента, с по кратък мандат. Предлагаме още Съдебен съвет, който да се състои само от съдии и прокурорски съвет, който да се състои само от прокурори. Искаме създаването на независим орган, който да води борба с корупцията, тежките престъпления и банковите измами. Корупцията е престъпление, мястото за борба с което е в прокуратурата. Дали ще обособим зам.-главен прокурор за борба с корупцията, дали ще обособим Националната следствена служба , като специализиран орган за разследване на корупционни практики, е въпрос на дебат“.

„Съдебната реформа не бива да се монополизира в рамките на една партия или личност“, заяви в заключение Марин Киров.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.