Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

Албански трафикант избяга през ГКПП-Златарево, докато проверяват автомобила му за дрога

Убийство и самоубийство вдигнаха на крак варненски квартал

Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Влак прегази мъж между Берковица и Монтана

Марин Киров: В България се подготвя сценарий за провал на съдебната реформа

Правосъдната реформа е разговор за бъдещето. За това какво ние, като кандидати за народни представители и като потенциални такива, сме готови да направим от ден първи в парламента и то в рамките на един много кратък период. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ зам.-председателят на АБВ и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение21“ за 30-ти МИР- Шумен Марин Киров.

Той изрази тревога, че партии от статуквото подготвят провал на реформата в правосъдния сектор. „В България се подготвя един сценарий за неслучване на съдебната реформа. Толерират се партии, за които се налага мнение, че едва ли не още от сега ще спечелят изборите. Толерира се завръщането на двуполюсния модел или оформянето на една голяма коалиция между двете партии на статуквото. Става въпрос за БСП и ГЕРБ. Това всичко води до неслучването на съдебната реформа“.

Според Киров опитите за провал на преструктурирането на правосъдния сектор се изразяват и в опитите за внушение, че една или друга политическа сила, е против реформата.

„Твърденията, че ние сме спрели съдебната реформа, че сме неин враг, са тотална манипулация и внушения. Ние бяхме първата партия, която внесе законопроект за реформа на съдебната власт, който предвиждаше разделение на ВСС, електронно правосъдие и пряк избор на членовете на съветите. АБВ предложи съставянето на Съвета по съдебна реформа. Благодарение на него е факт, че в последния доклад на ЕК за 2016 година, се отбелязва като такава, в която има напредък в правосъдната област. Ние подкрепихме 99 процента от предложенията за промени в конституцията. Затова предлагаме да не се връщаме към миналото, защото докато го правим, под внушение, се отвлича вниманието. Накрая ние оставаме малцинство по отношение на тези, които искат тази съдебна реформа, която предстои. Ние също така сме от малкото формации, които поставят на челно място налагането на върховенството на закона, които искат нов модел на прокуратурата, които искат нов модел на избор на главен прокурор изобщо“, категоричен бе той.

Във връзка с темата зам.-председателят на Алтернатива за българско възраждане обяви и приоритетите на коалицията „АБВ – движение 21“ за правосъдния сектор.

„На първо място предлагаме свикването на Велико народно събрание, за да се отмени института на ВНС, и да не могат повече политиците да се крият зад тази институция, когато се налагат промени, включително и в съдебната система. Разбира се, тук говорим за това, че е нужно много по-високо мнозинство в Народното събрание при вземането на такива решения. На второ място предлагаме нов модел в прокуратурата. Изборът на главен прокурор от НС или от президента, с по кратък мандат. Предлагаме още Съдебен съвет, който да се състои само от съдии и прокурорски съвет, който да се състои само от прокурори. Искаме създаването на независим орган, който да води борба с корупцията, тежките престъпления и банковите измами. Корупцията е престъпление, мястото за борба с което е в прокуратурата. Дали ще обособим зам.-главен прокурор за борба с корупцията, дали ще обособим Националната следствена служба , като специализиран орган за разследване на корупционни практики, е въпрос на дебат“.

„Съдебната реформа не бива да се монополизира в рамките на една партия или личност“, заяви в заключение Марин Киров.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.