Марихуаната е най-търсената дрога, 99,4% от съдените дилъри с наказания

Дискусия срещу наркотиците и в помощ на родителите в Бургас

"Марихуаната продължава да е най-търсеният наркотик заради ниската си цена. Няма ръст на употребата на наркотици, по-скоро нивото се запазва същото“. Това заяви шефът на ОД на МВР Калоян Калоянов по време на срещата „Наркотиците-риск за бъдещето“ – Как да помогнем на родителите", която се проведе в Бургас.

Прокурор Йовита Григорова допълни, че 99.4% от предадените на съд за разпространение завършват с присъди. Тя обобщи и добрата практика с учебните заведения, която се провежда от прокуратурата.

Подобряване на координацията между отделните институции, разширяване на обсега на покритие и лечение от НЗОК по отношение на психозите, които отключват наркотичните вещества, по-строги наказания за престъпления, свързани с наркотиците- това бяха част от акцентите по време на дискусията. На срещата присъстваха депутати от ГЕРБ, прокурори и представители на училищните настоятелства.

Д-р Никола Зъбов представи видовете наркотици и отражението им върху психичното здраве. „Наркотичните вещества водят до психични разстройства, имал съм такива случаи в практиката си с деца. Родителите трябва да потърсят веднага клиничен психолог или психотерапевт, ако забележат първите проблеми при детето си“.

„Родителите изпитват трудност да разберат какво се случва с децата им. Промяната е най-важният момент за справяне с проблема на ниво родител, на ниво деца, детоксикация на тяло и психика“, сподели Красимир Иванов.

Зам.-кметът Мануелян посочи, че преди 2 години общината е имала проект, по който са били закупени наркотестове. Но проблемът, е че те могат да се използват върху децата само с позволението на родителя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право