Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

На 19 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 19.01.2020

Кокошка снесе яйце с датата на Апокалипсиса (СНИМКА и ВИДЕО)

Жена катастрофира челно, за да изпита вярата си

Халифа Хафтар пристигна в Берлин за участие в международната конференция за Либия

Майк Помпео преговаря с президента на Ирак за напрежението в региона

Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си титли

Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Пекарите на кафе пазят в тайна над 800 аромата

Владимир Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Марияна Николова: 41.6% от децата са живели в риск от бедност през 2017 г. Най-голяма е опасността при многодетните семейства, заяви вицепремиерът

Марияна Николова

Съгласно данните за комбинирания индикатор по отношение на населението в риск от бедност или социално изключване по пол и възраст, през 2017 г. 41.6% от децата живеят в риск от бедност и социално изключване. Това посочва в писмен отговор на въпрос от народен представител вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, предаде БГНЕС.

„Като страна-членка на ЕС, България е част от общите европейски усилия за превенция и намаляване на бедността в изпълнение на Стратегия „Европа 2020″ и водещата цел за намаляване с 20 милиона на хората, застрашени от бедност в ЕС до 2020 г. В контекста на стратегията, през 2010 г. е приета Националната цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г.“, уточнява в отговора си вицепремиерът.

Основен източник на статистически данни е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“. Съгласно нея през 2017 г. 29.2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2.7 процентни пункта по-малко спрямо 2016 г.

За предходните няколко години данните за относителния дял на бедност при децата са следните: 2008 г. – 25.5%; 2009 г. – 24.9%; 2010 г. – 26.7%; 2011 г. – 28.4%; 2012 г. – 28.2%; 2013 г. – 28.4%; 2014 г. – 31.7%; 2015 г. – 25.4%; 2016 г. – 31.9%; 2017 г. – 29.2%.

„Социалните трансфери имат съществена роля за намаляване на бедността. Данните за 2017 г. показват, че социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 12.6 процентни пункта. Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (65%), следвани от дела на възрастните едночленни домакинства (55%) и самотните родители (35.7%)“, посочва още Марияна Николова.

В отговора си тя уверява, че продължават усилията за оказване на подкрепа на родителите, тъй като бедността при децата е в пряка зависимост от бедността на родителите. Естествен е изводът, че една от основните причини за детската бедност е свързана с липсата на заетост и доходи от труд на родителите. „Усилията са насочени към непрекъснато усъвършенстване на различните области на социалната политика, включително чрез подобряване на трудовото законодателство, подобряване на подкрепата за различни групи уязвими лица, включително за хората с увреждания и други“, подчертава още вицепремиерът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Ма отде я намерихте тази неадекватната? 41% са живели в риск от бедност. А какъв е % на сиромасите в България, най-малко 80%, ако трябва да сме честни. 80% от децата в България живеят в бедност и сиромашия заради крадливите герберски шопари и ненаситната свиня бибитка.

  2. Какво правите за демографската криза?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.