Мария Бакалова - Бургазлийка за Оскар

Кое е това момиче? Запита се първо цяла Америка, а след това и светът. Е, как коя? Мария от Бургас. Мария, която заслужава “Оскар”. Поне това каза продуцентът, режисьор и актьор - Саша Барън Коен. Иначе Коен идея си няма нито къде е Бургас, нито какво е “Бургаски вечери, рибарски мрежи...”, но разбира от кастинг, разбира от кино, разбира от абсурдни комедии, каквито прави цял живот и разбира, че Мария е талантлива.

Още преди Netflix да пусне “Борат: Предаването на изумителен подкуп на американския режим за облагодетелстване на някога великия народ на Казахстан”, накратко “Борат 2”, Мария Бакалова бе в основата на един от най-взривоопасните скандали в САЩ, преди изборите. В епизод от филма, тя съблазнява (в действителност) адвоката на Доналд Тръмп - Руди Дужлиани (бивш кмет на Ню Йорк, и най-легендарния кмет на Ябълката). Най-общо казано в епизод от “Борат 2”, Саша Барън Коен прави постановка на Джулиани. Мария се представя за журналистка от консервативна телевизия и иска интервю с него. Старият е известен със страстта си към младите момичета и попада в клопката. После Мария го кани в стаята си и там - постановка. Джулиани бе заснет да си бърка в панталоните, а Борат влиза в стаята и крещи “Тя е твърде стара за теб!”. И след като скандалът гръмна, увисна и въпросът “Коя е Мария?” 

От Бургас, както стана ясно. Но и нещо повече. Тя е на 24 години, завършила е НАТФИЗ, а участието є във филма е абсолютна случайност. В последния момент тя подава документи за кастинга и е избрана от 600 момичета от цял свят.

“Точно преди една година цялото това “американско приключение” започна... на шега... реших в последния момент (както винаги без никаква подготовка) да се избъзикам с “Американската мечта”, 2-3 седмици по-късно бях зверски уплашена, след като ме извикаха на проби в Лондон, че ще ме изнасилят, убият и продадат органите. Отказвах. В един момент обаче, се реших поне да си направя една екскурзия до Англия, пък каквото стане.

Година по-късно, карам карантината с гледка към знака “HOLLYWOOD” в огромна къща и в съпреживяване на наи?-якия и смешен филм, сниман някога”, написа Мария в инстаграм.

Бакалова играе в “Борат 2” ролята на Тутар Сагдиев, 15-годишната дъщеря на едноименния герой на Коен.
Въпреки че в случая я виждаме като едно прекрасно, бонбонено момиче, което се държи като “истинска дъщеря” на Борат - първична и искрена, Мария Бакалова е наистина талантлива актриса. Тъй като българите не гледат български филми (а би трябвало), поради което и пандемията не повлия на ниските резултати, защото няма къде по-надолу, актрисата играе в един от най-успешните филми напоследък - “Бащата” (реж. Петър Вълчанов, Кристина Грозева), който спечели голямата награда на фестивала в Карлови Вари.

“Актриса със спартанска дисциплина на опитен професионалист и вълнение, присъщо на малко дете преди Коледа - така накратко можем да опишем младата надежда на БГ киното Мария Бакалова. За нея със сигурност тепърва ще се говори, а за това ни подсказва и наградата є за най-добра актриса от филмовия фестивал в Торонто, където участва миналата година с лентата “Трансгресия”“, написа преди година и нещо Гергана Николова в “Монитор”.

Мария живее едно прекрасно детство, изпълнено с родителски амбиции и детски бели. Разказва как като хлапе накупили няколко бутилки с олио и намазали цялата къща и след това се забавлявали, преди да бъдат наказани, докато родителите є се мажели, хлъзгали, падали.

Иначе в свободното си време тренирала художествена гимнастика, свири на флейта, ходи на солфеж, модерен балет - всичко това в Националното училище по сценични изкуства... къде? Е, как къде - в Бургас.

Находката на годината

И като говорим за млади жени, които дебютират... коя, по дяволите, е Мария Бакалова?! Партнирайки си със Саша Барон Коен без страх и в най-комичните моменти, тя без съмнение е находката на годината. И единственото нещо, което новият филм притежава, а оригиналът не е, е истински трогателна (макар и глупаво) емоционална арка на персонажа на Мария. Кажете ми, че не почувствахте потрес, когато баща и дъщеря се появят в един и същи дрескод в края на филма!

Джордан Хофман, The Guardian

Ще е пародия, ако не вземе “Оскар”

Тя е забавна и има способността да изнесе цяла сцена и да ви разплаче. Това най-накрая є донесе ролята. Когато направихме сцената на раздялата във филма, трябваше да го спра, защото усетих, че ставам доста емоционален. Тя е единствена по рода си. Представете си, че идвате за първи път в Америка и играете роля с реални хора в някои ужасяващи ситуации. Тя премина през всичко това. Тя е откритие. Ще е пародия, ако не вземе “Оскар”.

Саша Барон Коен, продуцент и актьор

Тя е комплимент за всеки комик

Тя е идеалният комичен комплимент за шибан шегаджия, особено след като ексцентрични парчета на филма в един момент си пасват на място. В една наистина абсурдна последователност, след като тя поглъща пластмасова бебешка украса от върха на кексче, Бакалова и барон Коен са гаврят с пастор, който се бори срещу абортите, докато напразно се опитват да го накарат да “изведе” бебето. Тя е брилянтна.

Кристоф Росен, Vanity Fair

Когато българин протегне ръка на българка

Един от успешните български актьори отвъд Ламанша и Океана - Юлиян Костов подава ръка на Мария пръв, когото тя приема за ментор. Той е роден в конкурентния на Бургас морски град - Варна, но това няма никакво значение. Юлиян пробива в киното първо с първия български зомби филм “Код: Червено” (реж. Валери Милев), след това участва в много сериали, сред които “24”, “Централа Берлин” и още много други. Има главна роля в британския филм Another Mother's Son (2017). “Срещата и работата ми с него е предварително написано от съдбата”, казва Мария Бакалова.

Коментари

Задължително поле