Мария Габриел връчи награди за транскрибиране на съдържание в цифровата библиотека Европеана

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество връчи наградите в състезанието за най-точно и бързо транскрибиране на документи, публикувани в цифровата онлайн библиотека Европеана, свързани с Първата световна война. На финала в Брюксел вчера премериха сили победителите от кръговете в държавите членки, а наградата грабна отбор от Италия.

Събитието се провежда в рамките на Европейската година на културното наследство и цели да покаже проекти на Европеана за цифрово културно наследство, съсредоточени върху съхранението и споделянето на спомени от Първата световна война. През 2011 г. Европеана покани европейските граждани и културни институции да разкажат историята на войната по нов начин, като помагат за изграждането на цифровата колекция Европеана 1914-1918.

aw1Колекцията е сред най-големите онлайн ресурси и нейното съдържание е използвано като основа за провеждането на състезанието и създаването на видео игра, базирана отчасти на реални събития и истории от колекцията.

При обявяването на победителите и връчването на наградите Мария Габриел отбеляза състезанието като отличен пример за ангажирането на гражданите, държавите членки и институциите за съхраняването на европейското културно наследство, по-доброто му разбиране, разпространение и достъп с помощта на цифровите технологии.

„Тази година отбелязваме и 10-годишнината от създаването на Европеана, която е не само онлайн платформа, а инициатива, привличаща професионалистите в областта на културното наследство заедно по безпрецедентен начин. Europeana е ключово действие и в стратегията ни Digital4Culture, която предвижда подкрепа за цифрови инструменти за увеличаване на достъпа и разбирането на културните ценности и засилване сътрудничеството и ефективността на европейските публични и културни пространства“, заяви комисар Габриел.

Коментари

Задължително поле