Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Мария Габриел: Да изкореним гениталното осакатяване на жени зависи от всеки от нас

На 6 февруари светът отбелязва Международния ден за нулева толерантност спрямо гениталното осакатяване на жени. Всяка година около 2 милиона жени и момичета по света стават жертви на тази варварска практика. Поне 500 000 жени, идващи в ЕС от страни, където това се практикува, са станали жертви на генитално осакатяване. Още 180 000 момичета са заплашени да бъдат подложени на процедурата по време на бъдещ престой в някоя от тези страни. Във всички страни-членки на ЕС обрязването на жени е нарушение на закона.

На този ден, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел заявява:

„Цифрите са шокиращи. А дори не са изчерпателни. Към днешна дата около 200 милиона жени и момичета по света са били подложени на генитално осакатяване. Това са милиони съдби, в които остават дълбоко вкоренени последствията от това жестоко нарушение на човешките права. Няма културни или религиозни извинения, които да оправдаят тази неприемлива практика.

На гениталното осакатяване на жени можем да отговорим само с насърчаването на всички заинтересовани страни за предприемането на съответните действия и осигуряване на грижи, защита и превенция. Защото ако един лекар е ужасен, когато го посети обрязана жена, това със сигурност от срам ще бъде пречка за повторно посещение и получаване на подходящи грижи. Защото ако един полицай вярва, че тази практика е просто част от културата, а не сериозно нарушение на човешките права, пътят напред за нейното елиминиране ще бъде много по-труден. Защото ако един учител никога не е чувал за генитално осакатяване на жени, ще бъде невъзможно да се разчетат сигналите и се предотврати обрязването на едно младо момиче.

Повишаването на информираността за проблема и събирането на надеждни данни са ключови брънки във веригата, с която можем да оковем гениталното осакатяване на жени. Това ще ни помогне да имаме реална представа за неговите мащаби и да идентифицираме добри практики и превантивни действия. Запознаване на момчетата и момичетата от най-ранна възраст с проблема, диалогът между поколенията и обучения за избягване на медикализираните генитални осакатявания са основните предизвикателства в борбата с тази практика и през 2017 г.

Всеки един от нас може да бъде гласът на онези милиони жени и момичета в Европа и по света, подложени на жестоката практика. Ключовата дума остава нулева толерантност към гениталното осакатяване на жени, казва евродепутатката Мария Габриел.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.