Мария Габриел: Искаме социалните медии да започнат да носят по-голяма отговорност

Искаме социалните медии да започнат да носят по-голяма отговорност. Това каза българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на кръгла маса на тема "Предизвикателства пред медийния сектор в Европа" във връзка с преразглеждането на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги.

Мария Габриел обясни, че в момента има три въпроса, които се разглеждат по директивата. „Първият е за разширяване на обхвата на директивата и до социалните медии, тъй като искаме те да започнат да носят по-голяма отговорност. Смятам, че в този цифров свят има място за отговорност на всички медии“, обясни Мария Габриел.

По думите й по вторият въпрос на директивата е за промотирането на европейските произведения и по него вече има споразумение между съзаконодателите. „Комисията предложи всяка държава да гарантира 20% дял за европейски произведения, но в крайна сметка се споразумяхме това да стане на 30%. Това, което беше водещо при нас, е да видим какво е отношението в различните държави членки на ЕС. Има още въпроси, които ще търпят дискусия“, поясни Мария Габриел.

Те обясни, че третият въпрос, който ще се разглежда, е свързан с рекламата, но по него все още има много дебати. „Досега имаше право на 12 минути реклама за един час. А сега директивата предлага ограничения, които предвиждат от 7.00 до 23.00 часа рекламите да не надхвърлят 20%, за да има по-голяма гъвкавост за продуктово позициониране.

Предложението въвежда онези правила, които трябва да защитават най-чувствителните – децата, алкохола, вредните храни. Европейският съюз предвижда и държавите членки сами да определят своето най-гледано време, но лично аз смятам, че по този начин ще стане огромно фрагментиране. Тези точки в момента са на масата, нямаме все още индикация за намиране на обща позиция“, каза още Габриел.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България