МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при жп катастрофата в Турция

Президентът Радев: Има сериозни проблеми в изборния процес

Страсбургският терорист отмъщавал за „падналите в Сирия ислямски братя“

Жертвите на влаковата катастрофа в Турция станаха 9, включително трима машинисти

Гръцките земеделци загряват тракторите за Коледа

Продажбата на електронни винетки започва от понеделник

Заловиха ученичка, надраскала колата на учителка с обиди Изписала с пирон „боклук“ и „френга“

Александър Ваклин: Изтеклите разговори отразяват случилото се през април

73-годишен санданчанин преряза вените си,бил болен от рак

Бившият гл. счетоводител на Баневи в „Полимери”: Пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството

Две убийства за една нощ в Атина

Ирландският посланик Майкъл Форбс посети Банско

Николай Банев: Разследването е като селска вечеринка Невъзможно било в международна банка да бъдат вкарани изпрани 600 млн. евро

Прокуратурата обвини шест длъжностни лица от АПИ за катастрофата при тунел „Ечемишка“, при която загина жена

Сводник, принуждавал насила непълнолетни да проституират, обжалва година затвор Мъжът подлъгвал с пари и обещания наивните момичета

Мария Габриел и премиерът на Албания: Цифровите технологии са катализатор за модернизация на публичния сектор и обществото

Албания е четвъртата държава от Западните Балкани, която българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел посети в контекста на Цифровата програма на ЕС за региона. Визитата на комисаря е важна стъпка за напредъка в изпълнението на програмата за региона, следваща поетия ангажимент от балканските лидери на Срещата на върха в София през май.

В рамките на мисията си Мария Габриел се срещна с премиера на Албания Еди Рама, вицепремиера Сенида Меси, председателя на Държавния орган за електронна и пощенска комуникация Илир Зела и с представители на регулаторните органи на страната.

В Тирана комисарят посети Техническия колеж, където се срещна със студенти и преподаватели, както и с албанската стартъп общност. Тя откри и балканския офис на френската организация ЕММА, която работи по проблемите на равенството между половете и по-активното включване на жените в цифровата икономика.

Българският еврокомисар и премиерът на Албания подчертаха значението на Цифровата програма за Западните Балкани за европейската интеграция на Албания, за насърчаване растежа на предприятията в страната и региона, както и за подобряване функционирането на публичната администрация чрез предоставянето на електронни услуги. По отношение на предложението за намаляване на таксите за роуминг, което е в основата на Цифровата програма за Западните Балкани, комисарят отбеляза необходимостта първо да се изготви регионално споразумение между шестте балкански държави, в което да бъде включена и Албания, тъй като в момента страната заедно с Косово е извън съществуващото сега споразумение.

Според Мария Габриел това е важна стъпка, за да се продължи процеса в посока намаляване на тарифите между всички държави от региона от една страна и ЕС от друга.

„Постигането на регионално споразумение между шестте страни от Западните Балкани ще е важен сигнал и символ на успешно регионално сътрудничество. Това ще даде възможност да започнат преговори за намаляване на роуминг тарифите между региона и Европейския съюз“, заяви българският комисар Мария Габриел.

Очакването към партньорите от шестте балкански държави е да постигнат договореност по техническата част на такова споразумение до срещата на Европейския орган на телекомуникационните регулатори през декември, а след това новото регионално споразумение да се подпише на срещата на високо равнище в Белград през април.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.