Мария Габриел: На ден имаме над 200 хиляди кибератаки

Европа създава общ механизъм срещу опасността

ЕС създава общ европейски механизъм за координация срещу кибератаките. Той ще бъде с централно звено в Брюксел и до 2-3 седмици целият законодателен пакет ще бъде обявен. Това съобщи еврокомисарят по „Цифрова икономика и общество „ Мария Габриел, която е лектор в X юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ.

Имаме невероятно увеличение на кибератаките –над 300 % повече през 2016 г. спрямо предходната и над 200000 всеки ден, посочи Мария Габриел. Освен общ европейски механизъм, ще бъде предложено да се засили мандатът на Европейската агенция по сигурност, ситуирана в Гърция. Много е важно да създадем система за сертифициране на продуктите на ниво ЕС според изискванията за сигурност, тъй като само след няколко години ще има над 20 милиарда свързани с интернет-продукта- от смартфоните до лаптопите, посочи още българският еврокомисар. Интернет носи много възможности , но той ни прави и много уязвими, допълни Габриел. Тя припомни, че в ЕК е създаден интернет форум за борба срещу съдържание, което има терористични нагласи и цели. Той е в пряка връзка с Европол и има 92% успеваемост със свалени над 30000 такива съдържания. Много е важно държавите –членки да приложат навреме Директивата за цифровата сигурност на мрежите, за която крайният срок е до месец май 2018г., посочи Мария Габриел. Според тази директива всяка една страна трябва да създаде звено за координация, свързано с борбата срещу кибератаките.

Българският еврокомисар обърна внимание на географското блокиране онлайн, като според нея 52% от покупко-продажбите в нета не могат да се осъществят заради него. Друга важна инициатива е проектът за безжичен и безплатен интернет за общините. В срок за три години ще го имат между 6000 и 8000 общини , като финансирането е от 120 млн.евро. Много е важно България да е сред активните, защото принципът, по който ще се разпределят парите, е „първи дошъл-първи обслужен”, обясни Мария Габриел, като увери, че формулярът за кандидатстване ще бъде максимално опростен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа