МТV се връща във Варна Обещава още по-грандиозен концерт през 2018

Премиерът Борисов разговаря със Заев за активизиране на работата по транспортната инфраструктура

Влагат 750 000 лева в благоустройство на населените места край Велико Търново 450 000 лева е фондът към програма „Местни инициативи“

Синодът призова за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Шефът на НСО подал оставка?

Четирима загинали след катастрофа на самолет и хеликоптер в Германия

Арестуваха трима души в Полша по обвинение в нацистка пропаганда

Черен дим стресна бургазлии

Кралев открива семинар срещу допинга

Учител ударил ученик в столично училище

Амазон отваря магазин без продавачи

Масов бой между кюрди и турци на летището в Хановер

Наръган мъж издъхна в аптека в Червен бряг, задържаха заподозрения в автобус за София

„Дяволът“ носи голове

Прием на деца в детските градини: Какво показа проверката на общината, как се оправдава Иво Мирчев

Мария Габриел оцени положително меморандумите за по-евтин роуминг с Македония и Сърбия

Мария Габриел

Еврокомисар Мария Габриел оценява положително меморандумите, които България подписа с Македония и Сърбия за по-евтин роуминг.

„Зад тези инициативи се крие думичката „свързаност“. Колкото по-свързани сме един с друг толкова повече ще се дава тласък и за развитие на икономиката, и за перспектива на младите. То дава и на нас, като ЕС, видимост в региона. Аз също смятам, че тази част на Европа е неизменна нейна част и е необходимо да направим по-видими нашите действия, да дадем много конкретни перспективи и по този начин да градим дългоустойчиво партньорство, което в крайна сметка носи и на региона, и на всички нас сигурност и стабилност.“, обясни пред БНР Мария Габриел, която отговаря за въпросите на цифровата икономика и общество.

Посланиците на страните от Западните Балкани са проявили интерес и към програмата за безплатен интернет. Проектът стартира през февруари, когато ще бъдат раздадени 1000 вачуера, а Габриел отчете много голям интерес от българските общини.

По време на българското европредседателство ще имаме 6 месеца интензивни преговори за това до края на 2018 г. да си спазим обещанието да имаме базата на цифровия единен пазар, каза още Габриел.

Предизвикателството пред единния пазар е бизнесът да има достатъчна законова рамка, а гражданите – усещане за сигурност за личните си данни.

„Преживяваме уникален европейски моментум – момент, в който има много голямо съгласие за това, че цифровият единен пазар е бъдещето и ние всички искаме да направим конкретни стъпки за неговото реализиране.“, заяви Габриел.

По време на българското председателство ще бъдат финализирани много ключови законодателни инициативи на ЕК. До този момент ние сме предложили 24, а от тях само по 6 са завършили преговорите между съзаконодателите, изтъкна тя.

„Ключово председателство, което ще даде много ясно послание за това, че можем да ускорим ритъма. Новите технологии се променят със скорост, на която ние трябва да отговорим адекватно.“, коментира още Мария Габриел.

По думите й от януари 2018 г. ще имаме преносимост на съдържание. Всеки ще може да пътува свободно със своя абонамент за филм, за спортно предаване или за книга навсякъде в ЕС.

„Само преди 2 седмици приключихме и преговорите, свързани с географското блокиране. Само 9% от малките и средните предприятия оперират в друга държава от ЕС и това е свързано именно с това, че в онлайн пространството наблюдаваме дискриминация на принцип националност или дори местожителство. На това ще се сложи край!“, заяви Мария Габриел.

Основен акцент в бъдещата си работа българският еврокомисар поставя върху битката с фалшивите новини:

„Поради множеството измерения на този проблем и това колко бързо могат да се разпространяват и какви мащаби могат да придобият, може да се усети този негативен ефект върху нашия демократичен модел и върху нашите ценности, част от които е и свободата на изразяване. Затова за мен беше толкова важно след интензивна само 4-месечна работа с екипа ми да стартираме обществената консултация, която започна на 13 ноември. Призовавам всички, които се интересуват от темата, да се включат. Имаме 14 седмици.

За съжаление, фалшивите новини в голямата си част не са незаконни. Тук е разликата в борбата с незаконното съдържание. Искам да имаме много ясен репертоар с добрите практики и, от друга страна, да идентифицираме общи бъдещи действия. Подготвям комуникация през април, в която да дам посоката, в която ще продължим да работим.“

 

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.