Мария Габриел: Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена

Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел при откриване на двадесетото юбилейно издание на Виенския икономически форум. 

В откриването участваха председателят на форума посланик Виктор Якович, премиерът на Косово Албин Курти, председателят на управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ инж. Калин Пешов и президентът на Мармара Груп Фондейшън д-р Акан Сувер. Мария Габриел изрази специална благодарност към посланик д-р Елена Кирчева, основател и Генерален секретар на Виенския икономически форум.

"Виенският икономически форум е двигател за развитие. Той има водеща роля в намирането на решения на глобални и регионални предизвикателства", заяви Мария Габриел като наблегна на три основни предизвикателства.

"Първо, нужна е ясна визия за региона на Югоизточна Европа в ключови стратегически области като енергетика, транспорт и инфраструктура. Второ, важно е да инвестираме в иновациите, за да носят полза и ясни перспективи за новото поколение. Основна роля тук имат образованието и обучението. Трето, Виенският икономически форум винаги е показвал, че мястото на Западните Балкани е в ЕС. Те са част от европейското семейство. Сега е важно да откроим кои стъпки в процеса на разширяване ще носят конкретни ползи за гражданите".

Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата цел да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море. В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Той събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии с цел развитие на регионалната икономика.

"С работата си през изминалите двадесет години форумът показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие. Европа има нужда от региона и регионът има нужда от Европа", наблегна вицепремиерът.

"Пожелавам на форума да продължи да допринася за намиране на устойчиви решения на регионалните проблеми, подпомага привличането на инвестиции и подкрепя младите таланти".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика