Мария Габриел търси подкрепа за правителство

ДПС одобриха подхода, БСП поискаха приоритети, ИТН - споделена отговорност

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Изпълняваме конституционните срокове

ПП-ДБ: Достойна е, но без нас в първия мандат

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел ще проведе утре срещи с всички парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. За 10.00 часа е планиран първият разговор по приоритети с ПГ на ПП-ДБ, следват срещите с ДПС, БСП и ИТН. В разговорите ще участват представители на ръководството на ПГ на ГЕРБ-СДС. Официалната кандидатура на Габриел съобщи от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Считам, че най-правилното място да споделим нашите идеи и намерения е парламентарната трибуна. В нашия мандат кандидат за премиер ще е еврокомисарят Мария Габриел”, заяви още в началото на пленарния ден Борисов.

“Изпълняваме конституционните срокове. Тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г7 на срещата, има юридически процедури, по които тя трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер”, каза Борисов.

“Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар, са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста”, подчерта в изявлението си Бойко Борисов.

Веднага последваха и коментарите на останалите лидери на политически формации в 49-ото НС.

“Името на премиера не променя нищо, ние нямаме доверие на цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея”, заяви позицията на ПП-ДБ Даниел Лорер. “Личността в този случай няма значение, защото Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно задълженията си. В ГЕРБ има както хора от едната страна на барикадата, така и от другата страна на барикадата, но ние сме дали принципна позиция, че няма да подкрепим първия мандат за съставяне на правителство”, каза още Даниел Лорер.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че “подходът за кабинет е правилен”. И призова политиците да не прибързват с коментарите: “Да вървим стъпка по стъпка, да не изпреварваме събитията”. “Аз мисля, че може да се намери необходимата формула за ситуацията, в която се намираме. Час по-скоро трябва да възстановим нормалността в политиката и да се върнем към основата, към правилата. А не в търсене на месии да очакваме някой от някъде с магически пръчки да решава проблемите”, каза още лидерът на ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че от партията ще отидат на срещата с Мария Габриел. В тази ситуация е най-добре да се състави кабинет на споделените отговорности, каза секретарят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов.

Манфред Вебер, председател на ЕНП: Тя има международния авторитет

Приветстваме топло номинацията на Мария Габриел за кандидат за министър-председател на България. Тя има опита и международния авторитет, за да преодолее политическия застой в София. Пълна подкрепа за нашите сестрински партии ГЕРБ-СДС при поставянето на интересите на страната на първо място.

Олгерд Геблевич, Комитет на регионите: Убеден съм в резултатите, които може да постигне

Поздравления за номинацията на Мария Габриел като кандидат на ГЕРБ за министър-председател. Работили сме в тясно сътрудничество за насърчаване на иновациите на местно и регионално ниво и съм убеден в резултатите, които Габриел може да постигне. С нетърпение очакваме да продължим да работим заедно. На добър час!

Карлос Моедаш, кмет на Лисабон: Блестящ политик на своето поколение

Гордея се с номинацията на Мария Габриел за министър-председател на България. Мария е един от най-изявените и блестящи политици на своето поколение. Тя се отнася с грижа за хората и винаги се фокусира върху резултатите.

Европейската комисия: Еврокомисарят е в неплатен отпуск заради номинацията

Еврокомисарят Мария Габриел е разговаряла с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от днес е в неплатен отпуск. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с номинирането на Габриел за министър-председател. Докато Габриел е в отпуск, нейните задължения ще бъдат поети от заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще съобщи за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, добави говорителят.

Няма да предполагаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък. По принцип процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение - българските власти трябва да изпратят предложение, заяви говорителят, попитан какво би последвало, ако Габриел бъде утвърдена за премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика