Мария Габриел: Човекът трябва да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите

Българският еврокомисар Мария Габриел

 

„Имам един водещ принцип - човекът да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите. Искрено вярвам, че роботите и машините няма да заместят човека, затова е важно да инвестираме в този процес, в който той контролира машините и им дава смисъл.“ Това коментира еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел пред БНТ във връзка с реализираните през последната една година цели в ресор цифровизация, за който отговаря тя в Европейската комисия.

Еврокомисарят обясни, че най-напред работата й е започнала със законодателството за реализиране на единен цифров пазар, който е с потенциал от 415 млрд. евро годишно. Освен това, се работи по законовата рамка на аудио-визуалната и медийната директиви, където е защитата на малолетните и рекламните правила.

„Имаме много конкретни мерки по отношение на киберсигурността - нещо, по което нямаше законодателни предложения, когато постъпих като еврокомисар. Кибератаките нарастват с всеки изминал ден, затова е важно не само да осигурим защита на нашите лични данни, но и нашата критична инфраструктура - енергетика, транспорт и т.н.“

За първи път в бюджет на ЕС има програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. лв, допълни Габриел.

Тя коментира и опасността от дезинформация с фалшиви новини и нужната регулация за медийното съдържание.

„Няма човек или институция, която може да предложи рецепта чудо на този проблем. За последните 9 месеца за първи път имаме дефиниция на този феномен. Имаме група, която даде ясни препоръки за работа. Най-краткосрочната цел е разработване на Кодекс за борба с дезинформацията онлайн, очаквам конкретни мерки и резултати до октомври.“, заяви Габриел.

До края на годината стартираме и обмен на добри практики за журналисти и за първи път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност, допълни тя.

Еврокомисарят коментира и темата с отпадането на роуминг за Западните Балкани: „Няма да крия, че водим трудни преговори с операторите от Западните Балкани. От юли 2019 г. цената ще е 70 евроцента за мегабайт, като сме стартирали мониторингов процес, който да ни позволи след година да дадем вече указания как ще намаляват цените.“

Във връзка с масовата евтаназия на животни у нас и как европейските институции могат да помогнат за решението на проблема на българските животновъди, Мария Габриел заяви: „Никой не говори за санкции към България. Имаме ясно установени огнища на зараза и българските власти спазват правилата. Получих много ясен ангажимент от Европейската комисия, че стопаните ще получат максимално обезщетение.“

„От днес в България има и експерти от Европейската комисия. Според тях, подходът на службите е правилен, от тук нататък е важно фермерите да бъдат компенсирани в този труден момент за тях“, обясни Мария Габриел.

Коментари

Задължително поле