Мария Захарова за изгонените руски дипломати: Чехия е наясно какво ще последва след подобни „трикове“

Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Прага е наясно какво ще последва след подобни „трикове“, предаде ТАСС.

Русия отговаря реципрочно при случаи на гонене на дипломати.

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Според местните спецслужби това били офицери от руското разузнаване.

Причината за експулсирането - чешките власти имат подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014 година, при която са загинали двама души.

Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната.

По рано стана ясно, че вицепремиерът Хамачек, който преди това е планирал да направи работно посещение в Москва на 19 април, се е отказал от тази визита.

Проблемите със сигурността на Чехия, свързани с Русия, могат да повлияят на решението за това дали Москва ще бъде поканена да участва в търга за изграждането на нов енергоблок на атомната централа „Дуковани“. Това заяви за Ройтерс чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

Москва определи твърденията на Прага като абсурдни, а първият заместник ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия