Мария Захарова: Няма "никаква сензация" в информацията за присъствие в ЦАР на руски инструктори

Говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова припомни, че информацията за присъствие в Централноафриканската република на руски инструктори не е тайна, че в това няма "никаква сензация" и никой не е криел нищо, предаде ТАСС. Захарова заяви това на страницата си във Фейсбук по повод медийни съобщения, че тримата загинали в африканската страна руски журналисти са разследвали дейността там на руски частни военни компании. Тя нарече "глупости" твърденията за "разследванията" за частни компании в ЦАР, а постовете на тази тема "чудовищно непрофесионални".

Захарова помести и линк към коментар на руското външно министерство от март т.г., в който се казва, че със знанието на един от комитетите на Съвета за сигурност на ООН в ЦАР са били командировани петима военни и 170 руски граждански инструктори, които да обучават местни военни.

В поста си Захарова пише, че остава отворен въпросът какво всъщност са правели журналистите, които са били предупредени, че напускат зоната, контролирана от местните правоохранителни органи.

По телевизия "Дожд" говорителката опроверга появилата се информация, че шофьорът на убитите журналисти е бил свързан или препоръчан от ООН.

Руското посолство в Банги, столицата на ЦАР, съобщи, че телата на тримата журналисти ще бъдат изпратени на 3 август в Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят