Пиян се прави на полицай от Брюксел

Автотърговец на съд, измамил клиент с 4000 евро

Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Марка с Карл Джераси пускат „Български пощи“

Младият художник Георги Попов с проекта си за пощенска марка.

Пощенска марка с лика на бележития учен с български произход Карл Джераси е одобрена за печат от българските пощенски служби.

Изработката на проекта и внасянето му за разглеждане е по предложение на българския министър на културата от служебния кабинет Рашко Младенов.

Автор на дизайна на марката е младият художник Георги Павлов, който лично я представи за обсъждане пред комисия, назначена от ръководството на „Български пощи“. На нея е изобразен стилизиран портрет на учения химик Карл Джераси и химическата формула на неговото изобретение, с което придобива световна известност – прогестерон за перорално приложение, по-популярен като хапчето „антибебе“.

Карл Джераси е роден във Виена през 1923 г. от баща евреин с български произход и майка австрийка. През 1938 година 15-годишният Карл живее в София, изучава в продължение на една година английски език и с майка си емигрира в САЩ. Следва химия с държавна стипендия, отпусната му от съпругата на Рузвелт – Елинор, след прочитане на молба, написана на младия емигрант. Джераси е дългогодишен професор по химия в Университета на Станфорд. През 1961 година Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобрява първия перорален комбиниран контрацептив аnovlar, изобретен от него.

Световноизвестният учен е и виден писател и драматург, автор на редица книги, включително и в областта на научната фантастика. Умира през 2015 г. на 91-годишна възраст в Сан Франциско.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.