"Маркет линкс": 44% от българите не знаят дали и за кого биха гласували

19.4% за ГЕРБ, 17.3% - за БСП на парламентарен вот

Близо 44% от българите (43,2%) не са решили кого да подкрепят, или изобщо не биха гласували, ако днес се провеждат парламентарни избори. Това показват резултатите от национално-представително проучване финансирано и проведено от агенция "Маркет линкс".

Общественото недоволство продължава да се проявява и в негативното отношение към българските политици (69% от всички), а положителната оценка е едва 9%. Напрежението през последните месеци се отразява в нивата на доверие към ГЕРБ които спадат до 30%, а същевременно недоверието вече е над 60%. БСП запазват сходни нива на доверие и недоверие. При Обединени патриоти се отбелязва значителен спад спрямо юни т.г., посочват авторите на изследването.

Преднината на ГЕРБ в електоралната подкрепа пред втората политическа сила БСП е около 2.1% - съответно 19.4% и 17.3%.

С най-високо обществено доверие се ползва президентската институция - 52%. Народното събрание отново е в дъното на класацията с 13% одобрение, но над 5 пъти по-висок дял на гражданите, които нямат доверие. На следващите три места са армията, църквата и полицията.

В пореден месец, наситен с публични скандали, провокиращи обществено негодувание отчитаме тенденция на засилващи се негативни оценки за посоката на развитие на страната. Три към едно е съотношението между дела на критично настроените (69%) и тези с положително мнение (23%).

Обем на извадката: 1032 лица над 18 г. Период на провеждане: 15-24 октомври 2018.

6543654365436

Коментари

Задължително поле