Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Маркс и Енгелс – дружба, която разтърси света Как се свързват известни хора по света и у нас

Днес, 30 юли, е Международният ден на приятелството. Обявен е през 2011 година от ООН, като дотогава е бил отбелязван на различни дати.
Ето някои от най-известните приятелства по света и у нас.

Фридрих Енгелс и Карл Маркс

маркс енгелс

Странното на пръв поглед приятелство между фабрикантския син Фридрих Енгелс и радикалния философ и икономист Карл Маркс има разтърсващи последствия за историята.
Двамата се запознават през 1844 г. Любопитното е, че Енгелс е този, които разкрива пред Маркс тежкото положение на работниците.
Маркс и Енгелс заедно се включват в Първия интернационал. Маркс е изключително разпилян и хаотичен, а Енгелс събира и подрежда записките му. Така именно в Брюксел се ражда манифестът на комунистическата партия, който започва с “Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма.”
Приятелството между двамата ражда една от най-обсъжданите и цитирани книги на всички времена “Капиталът. Критика на политическата икономия”, написана от Маркс и редактирана от Енгелс.

Ела Фицджералд
и Мерилин Монро

монро фитцджералд

Двете жени са на върха в кариерата си през 50-те години на миналия век. Поводът за запознанството им е необичаен. Връзката между джаз изпълнителката и актрисата се заражда, след като секссимволът на 50-те Мерилин Монро лобира за джазиконата Ела Фицджералд.
Мерилин обещала цяла седмица да посещава нощен клуб в Лос Анджелис и да седи на първа линия, ако управата разреши на Ела да пее на сцената. По това време – през 1955 г. – на Ела не е било разрешено да се появява в клуба, защото е негърка.
“Аз съм истински задължена на Мерилин Монро. Тя лично се обади на собственика на “Мокамбо” и му каза, че иска веднага да ме ангажират, и че ако го направят, тя всяка вечер ще седи на първия ред. Каза му, че пресата ще полудее. Собственикът се съгласи – и Мерилин беше там, на първата маса, всяка вечер! След това никога повече не ми се е налагало да пея в малки джаз клубове. Тя беше необикновена жена, малко изпреварила времето си. Но не го знаеше”, признава по-късно Ела.

Хелън Келър
и Марк Твен

марк твен хелън келър

Американската писателка Хелън Келър е първият глух и сляп човек, получил бакалавърска степен в изкуствата. Освен това тя е човек със силна гражданска позиция и политически активист. Близка приятелка е с някои от най-емблематичните личности на времето си.
Изключително необичайно е познанството е със Самюъл Клемънс (Марк Твен).
С Клемънс се среща случайно. Келър е поканена в дома на друг американски писател – Лорънс Хътън. Докато е там, пристига и Твен.
По това време Марк Твен е над 50-годишен, а Келър е само на 14. Това не пречи обаче двамата да станат добри приятели. Когато на 22-годишна възраст американската писателка публикува автобиографията си, Твен й пише писмо, в което споделя колко е обикнал книгата.

 

 

Радой Ралин и Недялко Йорданов

радой ралин недялко йорданов

Едно от големите приятелства сред българския културен елит е на Радой Ралин и Недялко Йорданов. Именно на това приятелство посвещава новата си книга “Моят Радой” Недялко Йорданов.
“Казвам “моят” Радой, защото той ми беше и баща, и учител, и настойник, и приятел, и колега, и преди всичко – съдник на моята поезия и на моето гражданско поведение цели 46 години”, споделя Йорданов.
Книгата излезе в навечерието на 13-годишнината от кончината на Радой Ралин, който почина на 21 юли 2004г.

 

 

Катето Евро
и Азис

азис катето евро

Сред най-колоритните приятелства на българската сцена е това между актрисата Катерина Евро и попфолк изпълнителят Васил Боянов, известен като Азис.
Двамата се сприятелиха след участието си в един от сезоните на “Биг Брадър”. Години след края на формата двамата продължават да поддържат близки отношения. Азис често се отбелязва от дома й в Кокаляне, като нееднократно е споменавал колко обича нейните манджи. Според запознати тайната на приятелството им се крие в това, че и двамата имат неповторимо чувство за хумор.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А приятелството между Милко и Морко?Или между майор Деянов и Митко Бомбата.

Отговорете