Марк Жирардели: Придобих мажоритарния дял в „Юлен” през 2016 година (ВИДЕО)

Десет години се опитваме да направим втория лифт и не може, срам ме е от този факт, заяви ски легендата

Марк Жирардели потвърди пред „Нова тв“, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.  "Не съм го казал, защото никой не ме е питал”, обясни ски легендата.

Той разказа, че процедурата по закупуването на „Юлен“ АД е траела дълго време, като е започнала през 2012 г. „Тогава си мислех, че е прекрасна възможност за инвестиция. Но цялото проучване на правните и икономически показатели се извършиха за няколко години. В крайна сметка успяхме. През 2016 г. приключи сделката", обясни Жирардели.

Собственик преди него е бил фонд, чието името не може да разкрие заради декларация за конфиденциалност.

„С Цеко Минев ни свързват общи хобита – караме ски, обичаме природата и планината”, каза още Жирардели.

"Знаете ли, Банско не е единственото нещо, с което се занимавам. Преди няколко години си го бях решил, оглеждах се къде има прекрасен обект и проект, където мога да инвестирам. Отдавна бях хвърлил поглед на Източна Европа. България и Банско имат потенциал за зимните спортове", разказа Жирардели.

Фондът, от който закупих "Юлен" АД, искаше да си запази дяловете във фирмата, но имаше негативен шум. Той е много голям и присъства на три континента, имат много акции, обясни още той. По думите му не е финансова причината за оттеглянето на фонда.

Придобиването на "Юлен" АД беше интересно, иначе нямаше да го купя. Интересните проекти много лесно могат да се финансират, защото всички имат интерес бизнесът да върви добре, обясни Жирардели.

Той отрече българска банка да е финансирала начинанието с кредит.

Попитан за границите на концесионната територия на ски зона "Банско", Жирардели отговори: Концесията винаги си е била такава, каквато е разрешена. Досега не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е допусната. Не е строено без строително разрешение и извън територията на концесията. Концесионният договор е доста стар и е формулиран малко тежичко. Той трябва да се анализира точно и да се направи точно замерване от независим орган, заяви собственикът на "Юлен" АД.

Концесионната такса на база оборота излиза по-скъпо, но това е много благоприятно за държавата България. Ние имаме интерес да разработим най-добрата ски зона в Източна Европа на територията на Банско. Не можем да участваме в световни купи без модернизация на база, каза Жирардели.

По думите му има място за модернизация на кабинковия лифт. "От самото начало вторият гондолов лифт беше проектиран в проекта. Но възможно ли е да се направи една кабинка, и да не се появи втора, попита риторично той.

"Не можем да обслужим добре хората в Банско с един лифт, защото висят по 2 часа на опашка, за да се качат на него. 10 години се опитваме да направим втория лифт и не може, срам ме е от този факт, каза Жирардели. Той е много важен, защото искаме да създадем най-добрата ски зона в България, Банско да стане известен на целия свят и лифтът е част от това, заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България