Марк Зукърбърг  - Програмистът милиардер

“Не можеш да се сприятелиш с 500 милиона души, без да си създадеш и малко врагове”. Това е посланието на филма “Социална мрежа”, който описва до последния детайл как Зукърбърг стига до първите си милиарди, които само преди няколко дни нараснаха до 100 млрд. долара. Състоянието на собственика на Facebook се увеличи още повече, след като социалната мрежа пусна конкурент на китайската мрежа за видеа TIktok. По този начин компютърният иноватор зае третото място сред най-богатите хора в света. Другите двама са Джеф Безос и Бил Гейтс.

За 7 години Марк Зукърбърг се издига от колежанин в милиардер, без връзки, без чужда помощ, единствено благодарение на своите познания и умения. През март 2010 г. списание Forbes го определя за най-младия милиардер със състояние от 4 млрд. долара.

Надали има онлайн потребител в света, който да не е попадал на историята за създаването на Фейсбук или биографията на Зукърбърг, но за останалите ще споделим, че той е скромно момче, от семейство на зъболекар и психиатър, с три сестри, роден и отраснал в Ню Йорк. Талантът на Марк се криел в програмирането, а иновациите са другата му отличителна черта. Зукърбърг проявявал интерес към компютрите от малък и имал активната подкрепа от баща си, който наел разработчик на софтуер да му преподава. Това се отплатило мигновено, когато Марк, само 12-годишен, създава компютърна мрежа - ZuckNet. Тя позволявала на компютрите в дома му и този в зъболекарския кабинет на баща му да комуникират помежду си. След първата му социална мрежа последвали създаването на множество компютърни игри.

Facemash e друг негов голям проект, предшественик на Фейсбук, както и доказателство, че и тогава не е спазвал никакъв протокол за защита на личните данни (б. р. един от големите скандали около Марк се заформя през 2015 г., когато лична информация от 50 млн. потребители е била използвана от анализаторската компания Cambridge Analytica за изборите в Америка). Програмата показвала снимки на колежани и всеки онлайн посетител гласувал кой е по-секси. А за да вземе снимките на състудентите си, той хакнал мрежата на Харвард.

През януари 2004 г. Зукърбърг започва да пише код за нов уебсайт, а редуващите се цифри 2 и 4 са съдбоносни за него - на 4 февруари 2004 г. той пуска социалната мрежа Thefacebook. Спорен и до днес остава фактът дали и как състудентите на Марк в Харвардския университет - Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюс са участвали в проекта. Днес те не са част от мрежата, поради различни причини, но някои имат дялове и акции в компанията.

Марк решава да напусне Харвард предсрочно, тъй като до края на 2004-та година социалната мрежа има цели 1 млн. потребители и проектът има нужда от управление и развитие. Но с всяко успешно начинание, започват и спънките. Създателите на ConnectU - индиецът Дивя Нарендра и братята Камерън и Тайлър Уинкелвос, чиято мрежа била аналог на Фейсбук, твърдят, че Зукърбърг откраднал идеята им за социална мрежа. Две години преди стартирането на Фейсбук те пуснали мрежата за общуване между студентите в Харвард.

Създателите дори помолили Марк да се включи в проекта и да усъвършенства кода по сайта, но в следващите месеци той се скрил от състудентите си и твърдял, че имал много работа и отказвал срещи с тях и работа по проекта. Именно тогава, според разказите на състудентите на Марк, той започнал да работи по проекта Фейсбук. Впоследствие той бил обвинен в кражба на интелектуална собственост и трябвало да изплати обезщетение в размер на 65 милиона долара.

Не мислех, че ще се омъжа за него

“Марк имаше напълно различно виждане за живота, за бизнеса, за риска. Беше смел, за разлика от мен. А аз мислех, че той просто е очарователен. Не мислех, че ще се оженя за него, тъй като го срещнах доста млада, но след няколко лоши моменти в нашата връзка, 2012 г. остава най-запомнящата се година за мен - тогава станах госпожа Зукърбърг”.

Присила Чан, съпруга на Марк

Нямаме лоши чувства помежду си

“Нямаме лоши чувства помежду си с Марк. Той беше визионер, в хода на работата по Фейсбук, той поддържаше първоначалната си идея, че хората трябва наистина да се представят такива, каквито са, без прякори или псевдоними. Това е най-голямата сила на мрежата”.

Едуардо Саверин, предприемач и партньор в създаването на Фейсбук

Марк е добър специалист

“Фейсбук трябва да е неутрална платформа. Да, хората трябва да се чувстват добре да изразяват мнението си, но трябва да има стандарти за това. Това е много трудна задача, дори и за Марк, който е много добър специалист. Присъединих се към мрежата едва през 2008 г. Дразнеше ме, че всички говореха за нея и всичките ми приятели бяха там”.

Дивия Нарендра, създател на ConnectU

Има авторитарно разбиране за дезинформацията 

Зукърбърг има авторитарно разбиране за дезинформацията и пропагандата. Той и компанията му просто нямат желание да се борят истински с този проблем. Понякога имам чувството, че сякаш преговаряме с чуждо правителство. Той е с много власт. Това е голяма компания, която има много влияние по много начини и едва сега започваме да ги разбираме.

Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ

Подписал предбрачен договор да обръща внимание на жена си

През май 2012 г. Марк Зукърбърг се жени за вече 35-годишната американка с китайски корени Присила Чан. Те се запознават пред тоалетните на кампуса по време на студентско парти, където двамата чакали реда си. Тя е една от малкото, която подкрепяла Марк, докато разработвал социалната мрежа. По това време той дори є предложил да започне работа във Facebook, но вместо това тя завършила биология в Харвард и така и не се пробвала. Вместо това станала учител, а след това педиатър. В момента двамата отглеждат две дъщери - Максима и Август на 5 и 3 години. За тях той споделя, че не ги глези, въпреки че може да си го позволи. Вместо това им дава задачи да помагат на майка си в домакинството. А Пресила и Марк подписали предбрачно споразумение, което го задължава да прекарва време с нея поне 100 минути на седмица извън офиса и дома им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети