Марк Зукърбърг ще продаде 75 млн. от акциите си във Фейсбук

Стойността им е 6-12,8 млрд. долара

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг възнамерява да продаде близо 75 млн. акции в близката година и половина. Това обяви самият той в профил си в социалната мрежа и добави, че акциите, които той ще продаде са не само негова собственост, но и на съпругата му Присила Чан, съобщава БГНЕС.

Понастоящем тяхната стойност се оценява на 6-12,8 млрд. долара. "Разчитам да продам между 35 и 75 млн. акции на "Фейсбук" в близките 18 месеца, за да мога да спонсорирам нашата (филантропска) дейност в сферата на образованието, науката и защита на правата на човека", отбеляза в изявлението си Зукърбърг.

Въпреки това обаче той подчерта, че планира да запази контрола над компанията си с право на глас в управителния съвет за още най-малко 20 години.

Решението на Зукърбърг не е изненада предвид факта, че през 2015 година той и съпругата му обявиха, че до края на живота си ще продадат 99% от акциите си във "Фейсбук" и ще дарят средствата за благотворителни клаузи. Към момента по оценка на "Форбс" капиталът на Зукърбърг възлиза на повече от 70 млрд. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка