Мароканец впечатли с визия и бягане

Мароканецът Абделайди Таяр впечатли не само с визия, но и със силното си бягане на класическата дистанция 42,195 км на маратона в Стара Загора. До 40-ия километър брадатият атлет бягаше в група с още четирима африканци, но се откъсна внезапно и безапелационно прекоси финала първи (2,19:47 ч). След него с пасив от 90 секунди завърши кениецът Хенри Кембой. Трети на почетната стълбичка се качи Бирхану Асфав (Етиопия), който геройски пробяга последни 10 км с извадена наполовина стелка на дясната си маратонка.

Знаех, че кениецът няма добра тактика - не успя да си разпредели силите и аз се възползвах“, довери Таяр, който защити позициите на Мароко за втора поредна година в старозагорската надпревара.

При жените най-бърза на 42,195 км бе етиопката Белайнеш Югезу (2,42:00), за която това е втора поредна победа у нас след успеха на Софийския маратон през октомври. Тя обеща да бяга и в останалите два старта – във Варна след месец и в столицата през есента.

Поздравявам организаторите за трасето, отлични условия!“, възкликна шампионката.

Шампионите получиха по 8000 лева от наградния фонд.

Особено оспорвано бе бягането на 21 км. Кениецът Найбел Киплимо финишира за 1,05:26, което е най-доброто постижение за всички времена в България с изключение на световното Каварна 2012. На същата дистанция сръбкинята Оливера Йевтич се справи с африканското предизвикателство, триумфирайки с време 1,16:46 ч. Полумаратонът бе валиден и за държавното първенство, а титлите заслужиха Маринела Нинева и Иван Попов.

Най-малките участници бяха 6-годишни, а най-възрастният на 80 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт