Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Тръмп: Идеята за “морска стена” на Ню Йорк e глупава и ще изглежда ужасно

Генералният ни консул в Истанбул: Българинът с мачете е бил със силно психично разстройство или под въздействието на опиати

Прическите от 90-те се върнаха на мода

Все още не е ясна самоличността на обирджиите на митницата в Благоевград

ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция

Над 10 държави преговарят в Берлин за ситуацията в Либия

Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

Мароко – България: нова ера в културната политика Световният съвет на мароканските жени започва инициатива у нас

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в Република България, заедно с официалните гости от Световния съвет на мароканските жени.

Първи дипломатически културен салон “Жените и тяхната роля в насърчаването на културните и дипломатическите отношения между държавите” се откри в София

Патрон на събитието бе Симеон Сакскобургготски

“Там, където дипломацията не успява, остава жената…” – тази арабска поговорка е ключова за разбирането защо духът на мир и толерантност владее в международните отношения, когато начело на важни институции са жени. Независимо как се развиват икономическите отношения между Кралство Мароко и Република България, има един решаващ фактор за културно взаимопроникване. Това е личността и дейността на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на арабската държава у нас. Тя е известна в дипломатическите среди с пристрастието си към дейците на изкуството и с меценатската си дейност, особено сред франкофонския свят, където е отличавана в посока опознаване на Кралство Мароко във всички аспекти: политически, икономически, културни, туристически, исторически.

Затова не е изненада, че Световният съвет на мароканските жени избра да започне нова инициатива именно в посолството в София. На 3 януари в резиденцията на Кралство Мароко се проведе Първи дипломатически културен салон на тема “Жените и тяхната роля в насърчаването на културните и дипломатическите отношения между държавите”. Патрон на събитието беше Негово величество цар Симеон Сакскобургготски, а инициативата е в сътрудничество със Съюза на българските писатели, Съвета на мароканската общност в чужбина и Фондация “Хасан II за мароканците, живеещи в чужбина”.

Повече от 200 представители на дипломатическите среди, франкофонски и културни организации присъстваха на проявата, която е подкрепена и от Сдружение “Спектър 21 век”, списание “Дипломатически спектър”, танцова формация “Софистик-живо” и Асоциацията на преподавателите по френски език в България.

Надя Якин – председател на Световния съвет на мароканските жени, и Боян Ангелов – председател на СБП, подписаха Договор за разбирателство в присъствието на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в България.

Важен акцент в програмата беше подписването на Договор за разбирателство между Съюза на българските писатели и Световния съвет на мароканските жени. В документа се казва, че литературата е важен фактор за опознаване между народите на България и Мароко, а целта е разбирателство и сътрудничество между писателите и културните общности. В рамките на предстоящите инициативи ще бъдат организирани посещения на български писатели в Мароко и на марокански у нас, презентации и преводи на книги на двата езика (особено антологии), конференции, семинари, фестивали и уъркошопове. Договорът беше подписан от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, и Надя Якин – председател на Световния съвет на мароканските жени.

Председателят на СБП Боян Ангелов удостои посланик Закия Ел Мидауи с Почетен плакет за развитие на българо-мароканските литературни връзки.

От своя страна, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи награди част от участниците в Първия дипломатически културен салон с плакети, картини и автентични марокански сувенири. Сред наградените бяха и българските писатели: Боян Ангелов, Хайри Хамдан, Здравка Евтимова, Аксиния Михайлова, Димитър Христов, Златимир Коларов, Гергина Дворецка, Анжела Димчева. След официалната част последва ревю на оригинални марокански кафтани и фолклорна програма от български народни песни и танци.

Световният съвет на мароканските жени планира Вторият дипломатически културен салон да се проведе в Делхи, Индия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.