Мартенският сняг спасява реколтата

Валежите затвориха пътища и събориха дървета

Земеделците да следят прогнозата на всеки три дни

Времето се нормализира. То е типично мартенско и добре за реколтата в страната. Неестествено беше в края на февруари да е 20 градуса. Това каза пред „Труд“ проф. Валентин Казанджиев, ръководител на секция „Агрометеорология“ в НИМХ към БАН, по повод падналия обилен сняг в страната.

Лошото време ще продължи още няколко дни, след като на места натрупа сняг до 15 см. В 12 области бе в сила жълт код за обилни валежи. Вчера мокър сняг събори цели дървета, които затвориха за движение пътя от Шумен към село Новосел. Освен това няколко тира закъсаха на главния път от Котел към Омуртаг. Снежната покривка в района бе около 10 см. От община Сливен съобщиха, че на всички проблемни участъци е изпратена техника за снегопочистване.

„До 22 март господства зимата. Времето в момента е нормално и няма опасност за посевите. До края на месеца то ще запази променливия си характер, като обаче тенденцията към затопляне ще бъде значително по-добре изразена“, посочи проф. Казанджиев.

По думите му растенията притежават инерция - когато измамно се затопли, те започват да се развиват. Затова е добре, че в момента средната дневна температура е около 4-5 градуса.

В същото време според учените пролетта ще бъде влажна и топла. „В началото на новия сезон това означава добро стечение на обстоятелствата за реколтата. Но ако тази сезонна прогноза се реализира, означава, че през май ще ни нагазят пролетни бури и градушки. Затова земеделците трябва много стриктно да следят прогнозата. Ние обновяваме данните си на всеки три дни“, допълни агрометеорологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България